Fermierii, un nou ultimatum: „Dacă nu va fi întâlnirea cu conducerea țării, agricultorii luni vor acționa”
Full Article 3 minutes read

Fermierii, un nou ultimatum: „Dacă nu va fi întâlnirea cu conducerea țării, agricultorii luni vor acționa”

Forța Fermierilor vrea o întrevedere cu conducerea Republicii Moldova. „Dacă nu va fi întâlnirea, agricultorii luni vor acționa. Nu au altă ieșire”, a menționat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari pe 1 decembrie. 

Slusari s-a arătat nemulțumit de declarațiile ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare că „așa numitul moratoriu”, propus de Forța Fermierilor, „nu poate fi aplicat sub nici o formă”.

Câteva zile reprezentanții fermierilor onest și sincer au muncit împreună (așa am crezut noi) asupra mecanismului moratoriului ȚINTIT (așa cum a propus domnul ministru) pentru salvarea micilor agricultori de faliment. La solicitarea dlui Bolea practic de la zero am pregătit proiectul Dispoziției CSE. Dar…. Adică prin deciziile CSE pot fi cumpărate în secret, fără proceduri obligatorii, cantități impunătoare de gaze. CSE poate în 15 minute să înterzică exportul grăului și porumbului, aducănd marele prejudiciul producătorilor agricoli. CSE poate să decidă să fie transferați din bugetul de stat 1,4 mld lei către Gazprom. Însă, pentru salvarea agricultorilor și satelor Comisia nu are suficiente atribuții!”, a scris Alexandr Slusari pe rețelele de socializare.

Prin urmare, el a menționat că dacă fermierii nu vor avea o întrevedere cu conducerea țării, aceștia „vor acționa”.

Cu ministru ne-am clarificat. Acum dacă nu va fi întâlnirea cu conducerea țării, agricultorii luni vor acționa. Nu au altă ieșire”, a adăugat Slusari.

***

Și în septembrie 2023 Asociația Forța Fermierilor a înaintat un ultimatum pentru a pune pe pauză protestele. Fermierii au cerut Guvernului să interzică urgent importul de floarea soarelui în Republica Moldova, cel puțin până pe 31 decembrie 2023.

Fermierii au ieșit la protest miercuri, pe 22 noiembrie. Pe 23 noiembrie, după mai multe tensiuni între polițiști, agricultori, dar și șoferi, circa 200 de tractoare au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, unde staționează până în prezent. Vineri, 24 noiembrie, fermierii au decis să pună „pe pauză” protestul până pe 27 noiembrie, după discuțiile de la Guvern. Atunci, ei au căzut de acord să fie creat un grup de lucru, care să ajute țintit fermierii ajunși în prag de faliment.

Pe 30 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că „așa numitul moratoriu”, propus de Forța Fermierilor, „nu poate fi aplicat sub nici o formă”. Iar propunerea de a redistribui din fondul AIPA, pentru 2024, a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui, potrivit lui Bolea, este „discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori”. Oficialul a menționat că Ministerul este în așteptarea unor informații de la 4 entități, printre care băncile din Moldova, după care se va „stabili modul de suport pentru agricultori și suma de bani care va fi alocată”.

Tot pe 30 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a fost audiat în plenul Parlamentului, la solicitarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Pentru audierea lui Bolea și-au dat votul inclusiv deputați din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS). În timpul audierilor de la Parlament, Bolea a spus că „situația este dificilă în țară, în special în sud” și că autoritățile încearcă să găsească soluții țintite pentru a ajuta agricultorii ajunși în prag de faliment.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: