Fermierii, un nou ultimatum Guvernului, pentru a pune pe pauză protestele: Interziceți urgent importul de floarea-soarelui
Full Article 2 minutes read

Fermierii, un nou ultimatum Guvernului, pentru a pune pe pauză protestele: Interziceți urgent importul de floarea-soarelui

Asociația Forța Fermierilor înaintează un nou ultimatum Guvernului – să interzică urgent importul de floarea soarelui în Republica Moldova, cel puțin până pe 31 decembrie 2023. Agricultorii își justifică cererea prin prăbușirea bruscă a prețului la floarea-soarelui, precum și urmare a deciziei celui mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din țară de a importa materia primă din afara țării, în special din Ucraina. Fermierii susțin că, în cazul în care Guvernul nu le va auzi cererea, vor fi nevoiți să iasă, din nou, în stradă.

„În ultima săptămână, prețurile la floarea-soarelui s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul cu grâul și orzul”, anunță Forța Fermierilor, după discuțiile la Guvern cu reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Asociația, condusă de fostul deputat Alexandr Slusari, susține că, în urma discuțiilor, au fost constate mai multe „abateri grave” în privința importurilor floarei-soarelui din Ucraina.

„Înainte ședinței noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina nouă vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați ca întreprindere a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința, nu au infirmat informația respectivă. Imediat după întâlnirea la Minister, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, se arată în comunicatul citat.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor îi cere urgent Guvernului să interzică importul floarei-soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la 31 decembrie 2023. „În caz contrar protestele fermierilor sunt inevitabile”, au conchis reprezentanții Asociației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: