Filiala unui operator din România va fi responsabilă de funcționarea piețelor organizate de energie electrică în R. Moldova
Full Article 2 minutes read

Filiala unui operator din România va fi responsabilă de funcționarea piețelor organizate de energie electrică în R. Moldova

Societatea cu răspundere limitată „Operatorul Pieței de Energie M” urmează să fie desemnată în calitate de operator al pieței de energie electrică, responsabil pentru crearea și funcționarea piețelor organizate de energie electrică în Republica Moldova. SRL-ul este o filială a SA „OPCOM” – operator al pieței de energie electrică și gaze naturale din România, transmite IPN.

Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Energiei, operatorul pieței are responsabilitatea de a gestiona și de a facilita tranzacțiile și operațiunile pe piața de energie electrică. Prin intermediul operatorului, piața urmează să funcționeze mai eficient, asigurându-se o aprovizionare mai bună cu energie și optimizând utilizarea resurselor disponibile.

De asemenea, operatorul pieței energiei electrice trebuie să promoveze transparența și concurența pe piața de energie. „Prin stabilirea și aplicarea regulilor corecte și echitabile, se creează un mediu de piață în care toți participanții au șanse egale de a concura, ceea ce poate duce la prețuri mai competitive pentru consumatori”, menționează Ministerul Energiei.

Prin activitatea eficientă a operatorului pieței energiei electrice, se va contribui la gestionarea riscurilor legate de furnizarea și tranzacționarea energiei electrice. Acest lucru este important pentru a preveni fluctuațiile semnificative ale prețurilor și pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu energie electrică”, se arară în proiectul de hotărâre.

Autorii inițiativei mai subliniază că desenarea operatorului va contribui la creșterea încrederii investitorilor.

Considerând că SRL „Operatorul Pieței de Energie M”, reprezintă o filială a SA „OPCOM”, este de menționat că pe parcursul ultimilor ani piețele de energie administrate de către societatea „OPCOM” SA în România s-au evidențiat prin rezultate remarcabile, reflectate atât prin creșterea continuă a cantităților tranzacționate, sprijinind consolidarea prețului spot ca punct de referință pentru tranzacționarea energiei pe termen lung, cât și prin existența semnalelor de preț convingătoare pentru diferite orizonturi de tranzacționare. Aceste realizări au fost posibile datorită interesului real al participanților la piața energiei în utilizarea mediilor organizate furnizate de către SA „OPCOM””, precizează Ministerul Energiei.

Proiectul de hotărâre este publicat pentru consultări publice și urează să fie examinat în ședință de Guvern.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: