Fiul șeful de cabinet al premierului Recean, care a accidentat mortal un pieton beat, condamnat la închisoare cu suspendare
Full Article 3 minutes read

Fiul șeful de cabinet al premierului Recean, care a accidentat mortal un pieton beat, condamnat la închisoare cu suspendare

Cristian Diaconu, fiul șefului de cabinet al prim-ministrului Dorin Recean, care a accidentat mortal un pieton beat, a fost condamnat la trei de închisoare cu suspendare condiționată. Tânărul va trebui să achite 300 000 de lei prejudicii morale rudelor victimei și 19 000 de lei pentru cheltuielile de asistență juridică. Decizia a fost pronunțată pe 19 iunie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. 

Potrivit hotărârii judecătorești, Cristian Diaconu și-a recunoscut vina pentru producerea accidentului rutier. Astfel, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde a fost examinată cauza, l-a găsit vinovat de încălcarea regulilor de securitate a circulației rutiere de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a provocat din imprudență decesul persoanei.

Inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare în penitenciar de tip deschis. Pedeapsa cu închisoarea a fost însă suspendată condiționat pe un termen de probațiune de patru ani și nu va fi executată dacă condamnatul, în intervalul de timp vizat, „nu va comite o nouă infracțiune și prin respectarea condiţiilor probaţiunii, va îndreptăți încrederea acordată”.

Totodată, lui Cristian Diaconu i-a fost suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport.

Instanța de judecată a admis parțial și acțiunile civile înaintate de șase rude ale victimei, astfel că Cristian Diaconu va trebuie să achite fiecăruia dintre aceștia suma de 50 000 de lei, cu titlu de reparare a prejudiciului moral, și încă 19 000 – cheltuieli pentru asistența juridică. De asemenea, Cristian Diaconu va trebui să achite cheltuielile de judecată în mărime de 4 776 de lei.

Menționăm că rudele victimei au solicitat un prejudiciu moral în sumă de 100 000 de lei pentru fiecare. Instanța a respins parțial ca neîntemeiată solicitarea, ținându-se cont de faptul că „partea vătămată a manifestat o profundă lipsă de prudență de care, în împrejurările cazului, era evident că trebuia să dea dovadă”. Potrivit hotărârii judecătorești, la examinare toxicologică, în proba de sânge a persoanei decedate s-a constatat prezența unei cantități de 4,87g/l de alcool în sânge, „ceea ce la persoanele vii, de obicei, produce o intoxicație alcoolică gravă”.

Instanța de judecată a dispus, de asemenea, a aplicat în privința lui Cristian Diaconu măsura preventivă – obligare de a nu părăsi țara, până la rămânerea definitivă a sentinței.

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău, scrie ZdG.

***

Precizăm că accidentul rutier s-a produs pe 16 iulie 2023. Cristian Diaconu a trecut cu mașina peste un bărbat era culcat pe calea de intrare în curtea în care locuiește. La sosirea ambulanței, victima era în viață, însă ulterior a decedat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: