Focurile de artificii: la ce pericol ne expunem din cauza spectacolului de lumini
Full Article 3 minutes read

Focurile de artificii: la ce pericol ne expunem din cauza spectacolului de lumini

Focurile de artificii, cunoscute pentru efectele lor spectaculoase de lumină și sunet, sunt nelipsite din evenimentele festive. Însă, în spatele acestor explozii colorate se ascund pericole grave pentru mediu și sănătate. Substanțele chimice din artificii produc nu doar lumină și zgomot, ci și fum toxic și resturi solide care poluează aerul, apa și solul. Reziduurile rămân pe străzi săptămâni întregi, iar particulele eliberate în aer pot afecta sistemul respirator și cardiovascular. Pentru a afla cât de periculoase sunt acestea și cum ne afectează, NewsMaker a discutat cu un expert de mediu, un medic și o activistă pentru drepturile animalelor.

Impactul asupra mediului

Un gram de petarde poate genera particule de PM10, care degradează calitatea aerului și pun în pericol sănătatea umană. Poluarea aerului, emisiile de gaze cu efect de seră și contaminarea solului cu metale grele și alte substanțe chimice sunt doar câteva dintre consecințele focurilor de artificii. Acestea afectează negativ flora și fauna, iar reziduurile chimice pot contamina corpurile de apă.

Cenușa sau partea solidă nearsă, ajunsă în apele de suprafață, poate schimba concentrațiile de substanțe chimice, dar creșterea va fi probabil nesemnificativă. Totuși, zgomotul extrem și gazele rezultate din arderea petardelor au un impact covârșitor,” explică expertul de mediu Vladimir Garaba.

Risc pentru sănătate

Utilizarea greșită și calitatea slabă a focurilor de artificii duc la tot mai multe solicitări medicale, mai ales în timpul sărbătorilor. Pericolele sunt de două tipuri: fizice, care includ arsuri, traume și leziuni auditive, și sociale, care se referă la stresul provocat de zgomotele puternice. Copiii, bătrânii și persoanele vulnerabile sunt cei mai afectați.

„Unui copil i-a explodat în mână o petardă, în urma căreia s-a ales cu arsuri grave. Într-un alt caz, unui adult i-a fost lezat ochiul și a avut nevoie de intervenții serioase. Unei adolescente de 14-15 ani i s-a aprins focul de artificii în păr și a suferit arsuri ale pavilionului urechii. Cel mai mult suferă copiii, care sunt curioși, poate și entuziasmați de zgomotul pe care îl produc prin faptul că sperie pe cineva. Ei sunt departe de consecințele care urmează și nu conștientizează gravitatea situației,” spune Sergiu Solcean, medic pe ambulanță.

Animalele și focurile de artificii

Artificiile au un impact devastator asupra animalelor. Păsările și animalele de companie sunt adesea speriate de sunetele puternice și mișcările neașteptate, ceea ce le poate provoca stres sever. Un studiu din Olanda a arătat că păsările de apă pot zbura la altitudini mari timp de zeci de minute, epuizându-și energia vitală. Animalele de companie, speriate, fug și adesea nu mai găsesc drumul spre casă.

Alina, proprietara a doi câini, descrie efectele devastatoare pe care artificiile le au asupra patrupedelor sale: „Cățeii mei suferă enorm; tremură, se ascund și devin inactivi pentru câteva zile.

Alternative sigure

Proiectoarele laser și holografice sunt alternative moderne și sigure la focurile de artificii. Jocurile Olimpice de la Paris din acest an au optat pentru un spectacol de lumini laser în locul focurilor de artificii, oferind o experiență vizuală captivantă, fără a afecta mediul și animalele.

Reglementări legale

Legea nr. 143 interzice producerea, importul, exportul, transportul, comercializarea și utilizarea petardelor și a altor articole pirotehnice periculoase. De asemenea, este interzisă utilizarea acestora în localități între orele 22.00 și 07.00, precum și vânzarea către persoane sub 18 ani.

Material realizat de Cristina Zgurean, stagiară Newsmaker.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: