Fondatorii TV8 lansează o nouă televiziune, destinată vorbitorilor de rusă. Motivul
Full Article 4 minutes read

Fondatorii TV8 lansează o nouă televiziune, destinată vorbitorilor de rusă. Motivul

Compania Independent Trust Media, care are legătură cu TV8, a primit licență de emisie pentru un nou post de televiziune – 1 TV. Canalul TV se va axa pe conținutul de divertisment pentru vorbitorii de limbă rusă. 

Consiliul Audiovizualului a examinat în ședința din 26 iulie, cererea privind acordarea licenței de emisie pentru 1TV. Aceasta a fost solicitată de compania Independent Trust Media, care a fost înființată de Mariana Rață, co-fondator al TV8 Media Alternativa, Vasile Gherman, director financiar al TV8, și Svetlana Buză, director executiv al Media Alternativa.

În cadrul ședinței, Mariana Rață a răspuns la întrebările membrilor CA cu privire la televiziunea care se intenționează a lansa.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a întrebat-o pe Mariana Rață de ce s-a decis crearea unui nou post de televiziune.

Pentru că ne dorim un spațiu informațional sănătos în Republica Moldova și pentru că am demonstrat-o în fapte timp de șapte ani că în Republica Moldova poate fi construită o presă sănătoată, independentă – și financiar, și editorial – de tot felul de interese și din politic,și din business, și din alte părți”, a declarat ea.

Mariana Rață a menționat că, în prezent, pe piața media din țara noastră există oportunități, care trebuie valorificate. Ea a spus că noua televiziune va ținti publicul consumator de conținut în limba rusă – vulnerabil la propaganda rusă – pentru a-i oferi o alternativă. Aceasta a spus că 1TV va fi „diferită” decât celelalte televiziuni de pe piața media autohtonă.

Ce, doamna Rață? Prin seriale ucrainene? E plin eterul de seriale ucrainene”, a menționat Aneta Gonța.

Rață a răspuns că intenționează că televiziunea va difuza produse autohtone, realizate în colaborarea companii de producție străine „care știu să facă conținut calitativ”.

Mariana Rață a fost, de asemenea, întrebată ce împiedică ca acest conținut să fie creat pentru TV8.  Aceasta a răspuns că TV8 care un concept diferit, fiind un post de televiziune informativ: „Noul post de televiziune tot va fi unul generalist, dar axat mai mult pe conținut de divertisment. Pentru că noi nu ne dorim să intrăm în competiție cu presa independentă care își face bine munca, informând publicul. Scopul nostru este să intrăm în competiție cu cei care dezinformează și distrează. Sau distrează dezinformând oamenii”.

Membrii CA s-au intersat și de unde planifică noul canal să găsească cei 40 de angajați pe care a declarat că-i va avea și dacă aceștia vor fi actuali lucrători ai TV8. Mariana Rață nu a exclus faptul că aceștia vor fi angajații TV8 care lucrează part-time și activează și în alt loc.

Noul canal TV ar trebui să înceapă să funcționeze în luna octombrie, a precizat Mariana Rață.

Într-un final, membrii CA au decis să acorde licență de emisie pentru 1 TV. Canalul va difuza conținut pe rețelele de televiziune cu plată și online.

***

Precizăm că, în ultimii câțiva ani, activitatea mai multor televiziuni a fost suspendată de autoritățile statului: mai întâi prin dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale, apoi decizii ale Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Motivele au fost justificarea invaziei rusești din Ucraina sau legăturile cu oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Ulterior, experții în domeniu au început să sublinieze că volumul pieței media s-a redus considerabil. În mod special, au fost vizate agențiile de publicitate: audiența totală a canalelor TV a scăzut, în timp ce costul publicității la televiziunile rămase a crescut semnificativ.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: