Formațiunea lui Șor, respinsă din nou de CEC. Partidul „Victorie” nu va putea participa la referendum
Full Article 3 minutes read

Formațiunea lui Șor, respinsă din nou de CEC. Partidul „Victorie” nu va putea participa la referendum

Partidul „Victorie”, afiliat oligarhului Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia, nu va putea participa la referendumul privind aderarea la UE. Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins, în ședința din 23 septembrie, cererea formațiunii privind înregistrarea în calitate de participant la plebiscit. 

Membrii CEC au examinat proiectul de hotărâre cu privire la cererea de înregistrare a Partidului „Victorie” în calitate de participant la referendumul constituțional. Proiectul a fost prezentat de vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Potrivit documentului, Partidul „Victorie” a depus setul de acte pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum în data de 20 septembrie. Formațiunea a ales opțiunea „Nu”.

Comisia Electorală Centrală a solicitat de la Biroul Permanent Central al formațiunii, care are atribuția de a aproba strategia electorală în campaniile electorale, actele care atestă componența numerică a Biroului, precum și lista persoanelor prezente la ședința Consiliului Național Politic al Partidului „Victorie”, la care a fost luată decizia privind participarea la plebiscit. Termenul limită pentru prezentarea informațiilor a fost stabilit la date de 20 septembrie, ora 14:00.

De asemenea, CEC a mai solicitat extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice, termenul limită pentru prezentare fiind 23 septembrie, ora 10:00.

CEC a informat Partidul „Victorie” că, potrivit legii, în cazul în care formațiunea politică nu prezintă informațiile sau dovezile solicitate de autoritatea electorală, în termenii stabiliți, și nu există temeiuri de suspendare a procedurii sau repunere în termen, aceasta poate constata renunțarea tacită la procedura de înregistrare.

Partidul „Victorie” nu a prezentat informațiile solicitate de CEC, astfel fiind propusă respingerea cererii de înregistrare în calitate de participant la referendum. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu șase voturi pentru și trei abțineri.

Decizia poate fi contestată în termen de trei zile la Curtea de Apel Chișinău.

Precizăm că Partidul „Victorie”, alături de Partidul „Renaștere”, Partidul „Șansă” și „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, face parte din așa-zisul Bloc „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor.

Inițial, echipa oligarhului fugar a depus actele la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării Blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, însă CEC a oferit refuz, invocând mai multe neconformități. Decizia autorității electorale a fost contestată în instanță. Pe 29 august, cauza a fost examinată de Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

Ulterior, Partidul „Renaștere” a depus actele la CEC pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum, cu opțiunea „Nu”. Cererea a fost înregistrată. Reprezentanții „Renaștere” au declarat că partidul va promova neparticiparea la referendum.

***

Referendumul constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se vor desfășura alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: