Fosta bașcană Irina Vlah lansează asociația obștească „Platforma Moldova”: a venit timpul să ne mobilizăm
Full Article 3 minutes read

Fosta bașcană Irina Vlah lansează asociația obștească „Platforma Moldova”: a venit timpul să ne mobilizăm

Fostul bașcan al Găgăuziei a anunțat pe 16 noiembrie despre lansarea asociației obștești „Platforma Moldova”. „A venit timpul să ne mobilizăm”, a menționat ea. Vlah nu a oferit detalii despre membrii asociației și nici despre sursele de finanțare a acesteia. În același timp, fostul bașcan s-a adresat „către partidele de opoziție, indiferent de doctrină”, menționând că „a venit timpul să facem un front comun”. 

Evoluțiile politice din ultimii doi ani denotă o degradare descendentă a democrației și încrederii cetățenilor în guvernare. (…) Marele așteptări s-au transformat în marea depresie. Între timp autoritățile centrale sunt concentrate pe politica externă”, a comunicat Vlah în timpul unor declarații de presă din 16 noiembrie.

Ea a mai spus că „alegerile din 5 noiembrie de fapt au demonstrat clar cum electoratul a sancționat dur lipsele de competențe de gestionare a statului”.

Iată de ce a venit timpul să ne mobilizăm. (…) Anunț lansarea Asociației Obștești „Platforma Moldova”. O platformă care trebuie să ne unească după ce actuala guvernare ne-a dispersat în oameni buni și oameni răi. Consider că după 18 ani de carieră în sfera politică, în legislativ, apoi în executiv, posed competențele necesare unui lider capabil să unească în jurul său oameni onești și adevărați patrioți”, a menționat Vlah.

Totodată, ea s-a adresat „către partidele de opoziție, indiferent de doctrină”: „Acum unica doctrină trebuie să fie responsabilitatea și dragostea pentru țară. Aceasta este platforma unde sinergia noastră va da rezultate. Avem nevoie de unitate. (…) A venit timpul să facem un front comun pentru a readuce încrederea și speranța oamenilor. Să dăm un exemplu frumos de politică națională și acest exemplu îl va da „Platforma Moldova”. Țara trebuie condusă de oameni competenți, aceștia sunt invitați să fie parte a Platformei Moldova”.

De precizat că în timpul declarațiilor Vlah a vorbit doar în limba română. Anterior ea declara că a învățat româna la 48 de ani și se arăta nemulțumită că „nu se investește” în studierea limbii române în Găgăuzia.

Fostul bașcan al Găgăuziei a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor pe 16 noiembrie, după anunțul cu privire la lansarea asociației obștești. Vlah nu a oferit detalii nici despre membrii asociației și nici despre sursele de finanțare a acesteia.

***

Irina Vlah a câștigat alegerile în UTA Găgăuzia, în 2015 și 2019. Conform legii, ea nu a putut candida pentru al treilea mandat. Mandatul Irinei Vlah în funcția de bașcan al Găgăuziei a expirat pe 19 iulie 2023. În urma scrutinului din 14 mai, Găgăuzia a ales-o pe candidata Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, la funcția de bașcan.

Vlah, aflată la sfârșitul celui de-al doilea mandat de guvernator al Autonomiei Găgăuzia, a anunțat în iulie 2023 despre lansarea unui proiect politic. Ea declara că mai multe detalii va oferi în toamnă.

Tot în vara anului 2023, Vlah a participat la Congresul extraordinar al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu. La eveniment a fost prezent și fostul premier Chiril Gaburici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: