Fostul consilier al lui Putin a spus în ce condiții s-ar putea încheia războiul din Ucraina: „Va dura până când…”
Full Article 3 minutes read

Fostul consilier al lui Putin a spus în ce condiții s-ar putea încheia războiul din Ucraina: „Va dura până când…”

Fostul consilier al președintelui rus Vladimir Putin pe probleme economice Andrei Ilarionov consideră că războiul din Ucraina ar putea dura câțiva ani. Pe 26 mai, în cadrul emisiunii Morari.live de la N4, Ilarionov a spus că războiul se va încheia fie dacă i se va întâmpla ceva lui Putin sau dacă SUA va avea un nou președinte în 2024, care va oferi Ucrainei sprijinul militar de care are nevoie. 

Ilarionov a menționat că încă în 2003, Putin și-a propus să lichideze Ucraina ca stat. Și dacă îi va reuși, nu se va opri la Ucraina, crede fostul consilier al lui Putin.

„Dacă ar putea termina aceasta, el ar continua cu obiective similare în ceea ce privește Moldova, țările baltice, dar și alte state”, a spus el.

Fostul consilier al lui Putin este încrezut că președintele rus își va atinge scopul dacă nu i se va întâmpla nimic.

„Prin urmare, prima limită a sfârșitului acestui război este faptul că fie i se întâmplă ceva, fie își părăsește postul. Acesta este primul limitator”, a comunicat Ilarionov.

Al doilea, potrivit ex-consilierului, este schimbarea președintelui SUA, care va oferi un sprijin mare Ucrainei.

El a menționat că acum Statele Unite și alte țări NATO nu ajută suficient Ucraina în ceea ce privește armamentul și asistența economică.

„Prin urmare, acest război poate dura destul de mult timp. Va dura până când va fi înlocuit președintele la Washington, care va lua decizii fundamental diferite cu privire la asistența acordată Ucrainei. Atât asistență militară, cât și economică și participarea întregului bloc NATO de partea Ucrainei. Întrucât alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc în toamna lui 2024, iar noul președinte, dacă va fi ales unul nou, va fi la Casa Albă în ianuarie 2025, atunci cea mai modestă prognoză pentru durata acestui război este ianuarie 2025”, a precizat Ilarionov.

În același timp, el a menționat că războiul din Ucraina ar putea dura mai mult, dacă în SUA nu se va schimba președintele sau dacă următorul președinte va avea aceeași poziție ca și Joe Biden.

De menționat că Andrei Ilarionov a fost consilierul economic al președintelui Vladimir Putin și persoană de încredere a președintelui Rusiei în G8 din 2000 până în 2005.

Astăzi este a 93-a zi de război în Ucraina. Pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. La rândul său, liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: