Fostul deputat PDM Radu Rebeja ar putea fi privat de dreptul a deține o funcție publică în următorii 3 ani
Full Article 3 minutes read

Fostul deputat PDM Radu Rebeja ar putea fi privat de dreptul a deține o funcție publică în următorii 3 ani

Fostul deputat al Partidului Democrat (PDM) Radu Rebeja ar putea fi lipsit de dreptul de a deține o funcție publică și de demnitate publică, inclusiv de deputat, pe un termen de 3 ani. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Mai exact, Rebeja a deținut concomitent funcția de parlamentar și cea de președinte a unei asociații obștești din domeniul fotbalului. 

În baza unei sesizări, la începutul anului 2021, inspectorul de integritate a inițiat controlul pe numele lui Radu Rebeja. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a acumulat probatoriul prin care se demonstrează că fostul deputat a deținut simultan și funcția de președinte a unei asociații obștești din domeniul fotbalului. Mai exact, a obținut mandatul de deputat în decembrie 2019, iar calitatea de președinte al asociației obștești o deține din anul 2017 până în prezent.

Potrivit legislației, fostul deputat a avut termen de până la 30 de zile, de la validarea mandatului să își soluționeze starea de incompatibilitate. Din verificările inspectorului de integritate, subiectul nu a depus la Biroul Permanent al Parlamentului nicio declarație în acest sens, deși ar fi trebuit să informeze biroul Parlamentului în cel mult 10 zile de la apariția incompatibilității.

Din informațiile obținute de la Asociația obștească, inspectorul de integritate a constatat neconcordanțe referitoare la data când fostul deputat și-a delegat atribuțiile de conducător a entității unei alte persoane. Mai exact, asociația a remis două informații diferite cu privire la data numirii noului conducător al asociației. În primul răspuns a fost indicată data de 21 septembrie 2020,  adică după 9 luni de la validarea mandatului, cu mult peste termenul admis de lege.  Iar în răspunsul repetat a fost rectificată infomația cu 20 septembrie anul 2019, cu trei luni înainte de validarea mandatului.

Ambele răspunsuri furnizate conțineau același temei legal de schimbare al conducătorului asociației – ”cu privire la validarea mandatului de deputat al Parlamentului Republicii Moldova”, deși, conform Hotărârii Curții Constituționale, mandatul a fost validat în decembrie 2019. Totuși, inspectorul de integritate a identificat că, în septembrie 2020 și în decembrie 2020, fostul deputat și-a exercitat atribuțiile de conducător al asociației prin semnarea a două contracte și a unei procuri privind  împuternicirea unei persoane fizice de a reprezenta interesele asociației.

În explicațiile oferite, fostul deputat a recunoscut că a deținut și calitatea de președinte al asociației, dar nu consideră o încălcare, deoarece „nu a fost remunerat pentru această funcție și a semnat doar scrisori de ieșire”, însă inspectorul de integritate a contrazis argumentele acestuia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, fostul deputat riscă să nu mai dețină o funcție publică și de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat pe un termen de 3 ani. Acesta ar putea fi înscris și în Registrul interdicțiilor.

Amintim că Radu Rebeja a devenit parlamentar din partea PDM, după ce Constantin Botnari și-a depus mandatul de deputat. În 19 decembrie 2019, Curtea Constituțională a validat mandatul acestuia.

Anterior, a deținut funcția de secretar de stat al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. De asmemenea, el a fost vicepreședinte al FMF. În 2015 a fost consilier de stat în echipa ex-premierului Chiril Gaburici.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: