Fostul premier Ion Sturza a vândut „Elefantul”. Cine a preluat afacerea
Full Article 2 minutes read

Fostul premier Ion Sturza a vândut „Elefantul”. Cine a preluat afacerea

Achiziție importantă în business-ul românesc de comerț online: evoMAG cumpără majoritar Elefant.ro, scrie startupcafe.ro. Omul de afaceri Ion Sturza, fondatorul magazinului online Elefant.ro, cedează astfel afacerea către evoMAG, business de comerț online controlat de antreprenorul român Mihai Pătrașcu.

Mai exact, compania Millenium Gold Resources Limited, controlată de Sturza, cedează pachetul de acțiuni de 58,8355% din compania Elefant Online (care deține magazinul online cu același nume) către compania Evolution Prest Systems S.R.L., firma care operează magazinul online evoMAG.

Evolution Prest Systems S.R.L. preia și pachetul de acțiuni de 9,6206% deținut la Elefant Online de fondul de investiții Catalyst Romania, condus de antreprenorul și investitorul Marius Ghenea.

Potrivit sursei, un alt acționar semnificativ în Elefant Online, cu un pachet de acțiuni de 28,5%, este un fond de investiții înregistrat în Olanda, Olif BV, care face parte din grupul EEAF (Axxess Capital), cu afaceri în domeniul bancar, industria vopselelor şi în IT, în România. Fondul este condus de Horia Manda (managing partner).

De asemenea, este și un pachet de 3%, acțiuni deținute de Elefant în nume propriu.

Achiziția a fost convenită de părțile implicate pe 10 mai 2023.

EvoMag, cu ajutorul Catalyst Romania Fund II, devine acționar majoritar la Elefant Online SA, după preluarea participației deținute de Fribourg Investments. Elefant.ro este unul dintre cei mai mari retaileri online din România, cu peste 2 milioane de clienți, un Marketplace în care activează peste 400 de companii și un portofoliu de 3 milioane de produse”, au declarat reprezentanții Elefant.ro și evoMAG.

Potrivit sursei, în anul 2022, compania Elefant Online a raportat venituri de 184,8 milioane de lei, dar a înregistrat pierderi de 27,3 milioane de lei. Compania cumpărătoare, Evolution Prest Systems S.R.L. (evoMAG), a avut venituri de 164,1 milioane de lei în anul 2021. Firma a ieșit pe profit, cu 892.000 de lei în acel an.

Magazinul online Elefant.ro a fost lansat în anul 2010, devenind lider pe piața online de carte, în România. Compania este fondată de omul de afaceri Ion Sturza (63 de ani), fost prim-ministru al Republicii Moldova în anul 1999.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: