IGSU

FOTO În așteptarea inundațiilor. Locuitorii din 5 localități, pregătiți de evacuare în orice moment

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă acțiunile de prevenire a inundațiilor. Pe parcursul zilei de 24 iunie, salvatorii și pompierii au întreprins un șir de măsuri necesare și au informat cetățenii despre riscuri. Și premierul Ion Chicu s-a deplasat în teritoriu, unde a examinat situația referitoare la nivelul de apă în râul Nistru, se arată într-un comunicat publicat joi, 25 iunie.

În localitatea Vălcineț, raionul Ocnița, salvatorii în comun cu localnicii, au efectuat lucrări complexe de consolidare a unui canal de scurgere, cu scopul de prevenire a inundațiilor în cel puțin 28 de gospodării aflate în lunca râului Nistru. La acțiuni au fost antrenați 15 angajați IGSU, iar autoritățile publice locale au pus la dispoziție 5 mijloace de tehnică pentru lucrările de fortificare. În total au fost aduse 17 camioane cu nisip, fiind consolidat un dig din 700 de saci.

IGSU
IGSU

Mai mult, salvatorii au avut misiunea de a informa despre riscul inundațiilor, dar și despre necesitatea de a fi gata de evacuare, localnicii satelor Naslavcea, Vălcineț, Unguri, Calărășovca și orașul Otaci din raionul Ocnița.

Angajații IGSU au comunicat cu oamenii din peste 140 de gospodării din cele 5 localități aflate în nemijlocită apropiere de râu. Oamenii au fost rugați să-și mențină calmul, să pregătească actele și bunurile de primă necesitate și să asculte mesajele autorităților. La fața locului, conducerea IGSU a discutat cu primarii localităților aflate în zona de risc și i-a îndemnat să fie pregătiți pentru intervenție și luarea deciziilor necesare.

IGSU
IGSU

În context, prim-ministrul Ion Chicu a examinat situația referitoare la nivelul de apă în râul Nistru. La ședință a participat conducerea MAI, MEI, MADRM, MA, a instituțiilor publice specializate și autorităților publice locale.

„Trebuie să întreprindem măsurile ce ne stau în puteri pentru a diminua efectele unor posibile inundații. Aveți grijă ca oamenii, gospodăriile cărora sunt în zonele de risc, să fie evacuați din timp. Vom acționa rapid și organizat și vom interveni cu materiale, tehnică și oameni peste tot unde e nevoie. În cazul digurilor construite anii precedenți și deteriorate de localnici trebuie luate măsurile legale. Digurile sunt investiție publică în siguranța localităților și trebuie protejate de autoritățile locale”, a spus Ion Chicu.

gov.md

Premierul a cerut să fie evaluate pierderile în localitățile care au suferit în rezultatul inundațiilor și să fie prezentată informația privind suportul necesar gospodăriilor afectate.

Pe parcursul zilei de 24 iunie 2020, în orașul Otaci, nivelul apei în râul Nistru a crescut cu 3,5 m.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: