(FOTO/VIDEO) Comuniștii au protestat la Teleradio-Moldova: vor depune o plângere la Procuratură. Precizările TRM 
Full Article 5 minutes read

(FOTO/VIDEO) Comuniștii au protestat la Teleradio-Moldova: vor depune o plângere la Procuratură. Precizările TRM 

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a protestat pe 25 septembrie în fața companiei publice „Teleradio-Moldova”, după ce ultima a respins un material electoral al formațiunii. Susținătorii partidului au venit cu mai multe pancarte la instituția publică, totodată au instalat un ecran și au difuzat mesajul lui Vladimir Voronin care urma să fie pus pe post la Moldova1. Comunista Diana Caraman a declarat că PCRM nu cunoaște motivele pentru care materialul electoral a fost respins și a adăugat că va depune o plângere la Procuratura Generală pe numele directorului Vlad Țurcanu. Între timp, „Teleradio-Moldova” a declarat că PCRM nu a respectat mai multe prevederi legale. Totodată, instituția publică a adăugat că a respins difuzarea mesajelor prezentate și de alți participanți la scrutinul din 20 octombrie. 

Protestul comuniștilor 

Comunista Diana Caraman a spus că, în materialul electoral transmis companiei publice, PCRM s-a adresat cetățenilor pentru a vota „Nu” la referendum. „Acest video trebuia să fie publicat azi, la 13:45″, a menționat ea.

Caraman a mai declarat că nu știe motivele pentru care materialul electoral a fost respins: „PCRM nu a primit nici o scrisoare sau o decizie a conducerii Moldova 1 – de ce video-ul nostru nu va fi publicat. (…) Ce anume nu le-a plăcut, ce trebuie modificat… noi nu am primit până acum”.

Comunista a spus că după acțiunea de protest va merge la Procuratura Generală. „Voi depune o plângere pe numele domnului Țurcanu cu privire la depășirea atribuțiilor de serviciu. De asemenea ne vom adresa Comisiei Electorale Centrale, ca și instituție care reglează toate întrebările privind campania electorală”, a comunicat ea.

Ulterior, la acțiunea de protest, reprezentanții PCRM au publicat – pe un ecran instalat în fața companiei publice – materialul electoral al formațiunii care urma să fie difuzat la Moldova1.

„Jos cenzura” – a fost unul din mesajele cu care au venit protestatarii la compania publică.

(FOTO/VIDEO) Comuniștii au protestat la Teleradio-Moldova: vor depune o plângere la Procuratură. Precizările TRM 

(FOTO/VIDEO) Comuniștii au protestat la Teleradio-Moldova: vor depune o plângere la Procuratură. Precizările TRM 

(FOTO/VIDEO) Comuniștii au protestat la Teleradio-Moldova: vor depune o plângere la Procuratură. Precizările TRM 

(FOTO/VIDEO) Comuniștii au protestat la Teleradio-Moldova: vor depune o plângere la Procuratură. Precizările TRM 

Precizările Teleradio-Moldova

Între timp, compania publică „Teleradio-Moldova” a venit cu unele precizări cu referire la indignarea PCRM.

Compania a spus că „atât în raport cu formațiunea politică respectivă, cât și cu alți concurenți electorali și participanți la referendum, se conduce strict de prevederile Codului Electoral, Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media și ale altor acte normative și regulamente interne ale instituției”.

„Partidului Comuniștilor din Republica Moldova i-a fost solicitat să ajusteze conținutul mesajului respectiv de promovare electorală din cauza nerespectării mai multor prevederi legale, inclusiv: pct. 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media – „Timpii de antenă acordați gratuit sunt utilizați exclusiv pentru expunerea programelor electorale în cadrul emisiunilor de promovare electorală”; pct. 113 din Regulamentul privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public – „În perioada electorală, în cadrul timpilor de antenă gratuiți și publicității acordate gratuit acordați în temeiul art. 90 alin. 7 și 8 din Codul electoral nr.325/2022, precum și în cadrul afișajului prevăzut la pct. 68, furnizorul de publicitate nu poate: a) să facă agitație electorală împotriva altor subiecți electorali”, etc.”, au comunicat reprezentanții companiei.

Instituția publică a adăugat că „examinează minuțios toate mesajele de promovare electorală și spoturile de publicitate electorală prezentate de concurenți și participanții la referendum și a respins difuzarea mai multora dintre acestea, fiind solicitată ajustarea lor la normele legale și tehnice”. „Printre neconformitățile depistate, se numără: lipsa subtitrărilor, prezența imaginilor interzise și necorespunderea duratei spotului electoral cu reglementările legale”, au conchis reprezentanții companiei.

***

Compania publică „Teleradio-Moldova” a respins un material electoral al Partidului Comuniștilor, care urma să fie difuzat gratuit la postul public de televiziune Moldova 1. Informația a fost comunicată pe 23 septembrie de directorul „Teleradio-Moldova” Vlad Țurcanu. El a explicat că partidele beneficiază în primele 15 zile ale campaniei electorale de 10 minute gratuite la radio și de 5 minute la televiziune. Iar în materialul electoral menționat, a comunicat Țurcanu, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a avut „o serie de declarații care nu se încadrează în conceptul legal de „expunere a programelor electorale”, neglijând interdicția de a utiliza timpii de antenă gratuiți pentru agitație electorală împotriva altor subiecți electorali”. Țurcanu a adăugat că Teleradio-Moldova a acordat PCRM un termen de 12 ore pentru ajustarea conținutului materialului, în caz contrar instituția își rezervă dreptul de a nu-l pune pe post. Detalii AICI.

Pe 24 septembrie, PCRM a acuzat compania publică „Teleradio-Moldova” că „a ales partea cenzurii” și a anunțat că va desfășura un protest în fața sediului companiei. Detalii AICI.

***

Pe 20 septembrie, în Republica Moldova, a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie.

PCRM s-a înregistrat în calitate de participant la referendum pentru a promova neparticiparea la scrutin. Potrivit regulamentului privind particularitățile de înregistrare a participanților la referendum, în cazul în care subiecții își exprimă intenția de a promova neparticiparea la referendum (de a boicota referendumul), aceștia depun cererea privind înregistrarea în calitate de participant la referendum în condițiile la organul electoral corespunzător, iar în declarația privind opțiunea aleasă la referendum înscriu opțiunea „NU”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: