flickr.com

Fracțiunea Platforma DA cere audierea conducerii ÎS Calea Ferată în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe

Fracțiunea Platforma DA cere audierea conducerii ÎS Calea Ferată și a Agenției Proprietății Publice în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, în cadrul ședinței se va discuta despre motivele care au condus la reținerile salariale și la concedierea în masă a angajaților.

„Vrem să cunoaștem exact care este situația financiară la una dintre cele mai mari întreprinderi de stat, ce motive reale au condus la reținerile salariale și la concedierea în masă a angajaților și dacă nu cumva se urmărește falimentarea intenționată a entității. Să analizăm și raportul auditului Curții de Conturi, precum și gradul de îndeplinire a recomandărilor acesteia de către conducerea întreprinderii de stat Calea Ferată,” a scris Slusari într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că angajații Căii Ferate din Moldova nu au mai primit salarii din octombrie 2020. Conducerea companiei leagă acest lucru de pandemia cu coronavirus, din cauza căreia volumul traficului de pasageri și mărfuri a scăzut. Mai mult, până la 1 martie vor fi concediați 258 de persoane de la întreprindere. Majoritatea sunt conductori ai trenurilor de călători.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: