Fraudă electorală sub ochii presei? BBC: o femeie din regiunea transnistreană a cerut bani după ce a votat
Full Article 3 minutes read

Fraudă electorală sub ochii presei? BBC: o femeie din regiunea transnistreană a cerut bani după ce a votat

Un caz de corupere a votului în regiunea transnistreană a fost observat chiar sub ochii jurnaliștilor BBC, alimentând acuzațiile de fraudă în timpul referendumului și alegerilor prezidențiale din Moldova. O femeie a fost surprinsă cerând monitorilor electorali să-i spună unde își poate primi banii după ce și-a depus votul, confirmând că fusese plătită pentru a participa la vot.

„Afară, am întrebat-o direct dacă i s-au oferit bani pentru a vota și a recunoscut fără ezitare. Ea era furioasă că un bărbat care o trimisese la secția de votare nu-i mai răspundea la apeluri. „M-a păcălit!”, a spus ea. Nu a vrut să răspundă când a fost întrebată pentru cine a votat”, a relatat jurnalistul BBC.

Președinta Maia Sandu a denunțat și acuzat Rusia și pe oligarhul fugar Ilan Șor de orchestrarea unei fraude de proporții. Sandu a declarat că există dovezi clare care arată că 300.000 de voturi au fost cumpărate, caracterizând acest act drept „o fraudă de o amploare fără precedent”. Ea a afirmat că rezultatul extrem de strâns al referendumului, în care doar 50,31% dintre votanți au susținut modificarea constituției pentru aderarea la UE, este consecința directă a amestecului extern și a manipulării alegătorilor.

Acțiunile lui Ilan Șor, care a promis public că va plăti pentru a încuraja votul împotriva aderării la UE sau pentru a descuraja participarea la vot, au fost subliniate în mod repetat. De asemenea, Sandu a acuzat Rusia că ar fi sprijinit financiar această campanie de influențare, dar Kremlinul a respins aceste acuzații, solicitând dovezi.

După miezul nopții, Maia Sandu a venit cu o declarație în contextul scrutinului de duminică. Ea a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu.

„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației din țara noastră. Grupări criminale, împreună cu forțe străine – ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a comunicat Maia Sandu, după miezul nopții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: