Furnizorul care a promis gaz la 10 lei s-a plâns că a fost discriminat de două bănci: Intenționăm să ne adresăm și premierului
Full Article 4 minutes read

Furnizorul care a promis gaz la 10 lei s-a plâns că a fost discriminat de două bănci: Intenționăm să ne adresăm și premierului

Reprezentanții „Nordgaz Furnizare” – furnizorul de gaze naturale devenit cunoscut după ce fugarul Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul au promis să aducă gaz cu 10 lei pentru consumatorii din Găgăuzia și nu doar – s-au plâns că au fost refuzați de două bănci din Moldova. Cele două ar fi răspuns negativ la cererea Nordgaz Furnizare de a-i oferi „plăți pentru gazele furnizate persoanelor fizice”. Compania a anunțat că a depus o plângere la Consiliul pentru Egalitate și intenționează să se adreseze și prim-ministrului Dorin Recean „pentru a identifica o soluție la situația creată pe piața gazelor naturale din țară”.

Pe 26 ianuarie, reprezentanții Nordgaz Furnizare au emis un comunicat de presă în care au anunțat că au depus o plângere la Consiliul pentru Egalitate „din cauza discriminării din partea a două bănci mari”.

Potrivit sursei, plângerea a fost depusă împotriva băncilor maib și Victoriabank. Cele două nu ar fi asigurat accesul Nordgaz Furnizare la serviciile bancare.

Nordgaz Furnizare ar fi informat Consiliul pentru Egalitate că este în așteptarea „în cel mai apropiat timp Hotărârii ANRE privind înregistrarea Societății în Registrul Participanților la Piața Angro de Gaze Naturale a Moldovei” și că a „recepționat peste 3.000 de pachete de documente de la consumatori casnici și noncasnici pentru încheierea contractelor de furnizare a gazelor naturale”.

Pentru a-și desfășura activitatea de furnizor de gaze naturale, SRL „Nordgaz Furnizare” a semnat cu BC „MAIB” S.A. un contract de furnizare a serviciilor bancare și financiare. Dar, deja pe 7 decembrie 2023, Societatea a primit o notificare de la bancă de rezoluțiune unilaterală a Contractului. Banca a luat decizia de a înceta raporturile de afaceri doar pe baza dreptului la o astfel de încetare unilaterală, fără nici o explicație. La 19 decembrie 2023, SRL „Nordgaz Furnizare” s-a adresat și către BC „VICTORIABANK” S.A. cu propunerea de a încheia un Contract privind recepționarea plăților pentru gazele furnizate persoanelor fizice. Ca răspuns la această solicitare, la 28 decembrie 2023, Societatea a primit un refuz”, se arată în declarația Nordgaz Furnizare.

Nordgaz Furnizare a declarat că vede „semne ale unei campanii coordonate din exterior, de blocare a intrării pe piață a unui furnizor de gaze naturale de alternativă”.

Societatea solicită Consiliului pentru Egalitate să investigheze acțiunile Companiilor menționate supra, cu privire la existența semnelor unei infracțiuni prevăzute la art. 711 din Codul Contravențional al Republicii Moldova (Discriminarea privind accesul la serviciile și bunurile disponibile publicului)”, a menționat sursa.

Nordgaz Furnizare a spus că „intenționează să se adreseze și prim-ministrului Republicii Moldova Dorin Recean, pentru a identifica o soluție la situația creată pe piața gazelor naturale din țară”.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții băncilor vizate. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

NordGaz Furnizare este compania care, din 1 decembrie 2023, ar fi trebuit să livreze consumatorilor din Găgăuzia „gazul ieftin” promis de bașcanul Evghenia Guțul și oligarhul fugar Ilan Șor. În tot acest timp, conducerea țării a declarat că „gazul ieftin” este un „fals” în interese electorale, acuzându-l pe Șor și echipa sa de manipulare. Oligarhul fugar și bașcana Găgăuziei au respins acuzațiile.

Pe 22 decembrie, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că un singur consumator a plecat de la Moldovagaz la „NordGaz Furnizare”. Potrivit oficialului, este vorba despre însuși directorul NordGaz. Parlicov a menționat că, deși persoana respectivă a trecut la alt furnizor și teoretic Moldovagaz nu-i furnizează gaz, compania nu a importat gaz în țară și nici nu procurat de pe piața internă, astfel acesta nu face decât să ia gaze din sistemul național.

În aceeași zi, pe 22 decembrie, seara, ANRE a decis să suspende licența NordGaz, pentru o perioadă de trei luni. În reacție, directorul companiei a calificat decizia Agenției drept „ilegală” și a spus că a atacat-o în instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: