Captură video/privesc.eu

Furnizorul care a promis gaz la 10 lei s-a plâns că a fost discriminat de două bănci: Intenționăm să ne adresăm și premierului

Reprezentanții „Nordgaz Furnizare” – furnizorul de gaze naturale devenit cunoscut după ce fugarul Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul au promis să aducă gaz cu 10 lei pentru consumatorii din Găgăuzia și nu doar – s-au plâns că au fost refuzați de două bănci din Moldova. Cele două ar fi răspuns negativ la cererea Nordgaz Furnizare de a-i oferi „plăți pentru gazele furnizate persoanelor fizice”. Compania a anunțat că a depus o plângere la Consiliul pentru Egalitate și intenționează să se adreseze și prim-ministrului Dorin Recean „pentru a identifica o soluție la situația creată pe piața gazelor naturale din țară”.

Pe 26 ianuarie, reprezentanții Nordgaz Furnizare au emis un comunicat de presă în care au anunțat că au depus o plângere la Consiliul pentru Egalitate „din cauza discriminării din partea a două bănci mari”.

Potrivit sursei, plângerea a fost depusă împotriva băncilor maib și Victoriabank. Cele două nu ar fi asigurat accesul Nordgaz Furnizare la serviciile bancare.

Nordgaz Furnizare ar fi informat Consiliul pentru Egalitate că este în așteptarea „în cel mai apropiat timp Hotărârii ANRE privind înregistrarea Societății în Registrul Participanților la Piața Angro de Gaze Naturale a Moldovei” și că a „recepționat peste 3.000 de pachete de documente de la consumatori casnici și noncasnici pentru încheierea contractelor de furnizare a gazelor naturale”.

Pentru a-și desfășura activitatea de furnizor de gaze naturale, SRL „Nordgaz Furnizare” a semnat cu BC „MAIB” S.A. un contract de furnizare a serviciilor bancare și financiare. Dar, deja pe 7 decembrie 2023, Societatea a primit o notificare de la bancă de rezoluțiune unilaterală a Contractului. Banca a luat decizia de a înceta raporturile de afaceri doar pe baza dreptului la o astfel de încetare unilaterală, fără nici o explicație. La 19 decembrie 2023, SRL „Nordgaz Furnizare” s-a adresat și către BC „VICTORIABANK” S.A. cu propunerea de a încheia un Contract privind recepționarea plăților pentru gazele furnizate persoanelor fizice. Ca răspuns la această solicitare, la 28 decembrie 2023, Societatea a primit un refuz”, se arată în declarația Nordgaz Furnizare.

Nordgaz Furnizare a declarat că vede „semne ale unei campanii coordonate din exterior, de blocare a intrării pe piață a unui furnizor de gaze naturale de alternativă”.

Societatea solicită Consiliului pentru Egalitate să investigheze acțiunile Companiilor menționate supra, cu privire la existența semnelor unei infracțiuni prevăzute la art. 711 din Codul Contravențional al Republicii Moldova (Discriminarea privind accesul la serviciile și bunurile disponibile publicului)”, a menționat sursa.

Nordgaz Furnizare a spus că „intenționează să se adreseze și prim-ministrului Republicii Moldova Dorin Recean, pentru a identifica o soluție la situația creată pe piața gazelor naturale din țară”.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții băncilor vizate. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

NordGaz Furnizare este compania care, din 1 decembrie 2023, ar fi trebuit să livreze consumatorilor din Găgăuzia „gazul ieftin” promis de bașcanul Evghenia Guțul și oligarhul fugar Ilan Șor. În tot acest timp, conducerea țării a declarat că „gazul ieftin” este un „fals” în interese electorale, acuzându-l pe Șor și echipa sa de manipulare. Oligarhul fugar și bașcana Găgăuziei au respins acuzațiile.

Pe 22 decembrie, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că un singur consumator a plecat de la Moldovagaz la „NordGaz Furnizare”. Potrivit oficialului, este vorba despre însuși directorul NordGaz. Parlicov a menționat că, deși persoana respectivă a trecut la alt furnizor și teoretic Moldovagaz nu-i furnizează gaz, compania nu a importat gaz în țară și nici nu procurat de pe piața internă, astfel acesta nu face decât să ia gaze din sistemul național.

În aceeași zi, pe 22 decembrie, seara, ANRE a decis să suspende licența NordGaz, pentru o perioadă de trei luni. În reacție, directorul companiei a calificat decizia Agenției drept „ilegală” și a spus că a atacat-o în instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

84 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. Conducerea Moldovei: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”

Conducerea de vârf a Republicii Moldova a transmis mesaje de comemorare la 84 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu au evocat traumele lăsate de regimul sovietic asupra zecilor de mii de familii din Republica Moldova și au făcut apel la păstrarea memoriei istorice.

„Sovieticii au sfâșiat destine, au despărțit familii și au condamnat oameni nevinovați la moarte. Cei deportați au pierdut tot ce au construit de-a lungul anilor și au ajuns în lagăre de muncă forțată, de unde mulți nu s-au mai întors niciodată. Durerea acelor vremuri încă ne răscolește. O resimțim ori de câte ori cineva încearcă să nege faptele sau să ascundă adevărul. Cea mai profundă formă de respect față de strămoșii noștri este să păstrăm vie amintirea suferinței lor – și să ne asigurăm ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată. Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”, a scris președinta Maia Sandu pe rețele.

Premierul Dorin Recean a adus o mărturie personală. Șeful Guvernului a vorbit despre drama trăită de familia sa, acum 84 de ani: „Șase din cei 12 copii ai bunicului meu de pe tată au fost deportați în Siberia, alți 3 au fost nevoiți să se ascundă în România. Această tragedie nu este doar o statistică în cărțile de istorie – este tragedia neamului nostru. Copiii au rămas fără tați, familiile au fost rupte și duse în diferite locuri la pierzanie, iar noi, cei rămași, n-am știut și ni s-a interzis să aflăm ce s-a ales din ei. Unde au murit. În ce groapă au fost aruncați. Ce vină li s-a adus. Ne-a fost interzis să întrebăm, să vorbim, să aflăm”.

Și în Parlament, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor primului val de deportări.

„În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova a început prima operațiune a deportărilor staliniste. (…) Toți acești oameni nevinovați sunt o parte din zecile de milioane de victime ale regimului autoritar. (…) Este important să vorbim despre aceste atrocități, fiindcă vorbim despre bunicii, părinții și rudele noastre, care au îndurat chinuri și care, mulți dintre ei, nu s-au mai întors acasă”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Amintim că, pe 11 iunie, ultimele 20 000 de dosare ale persoanelor deportate pe criterii politice au fost transmise către Agenția Națională a Arhivelor. Dosarele includ informații detaliate – date personale, nivel de educație, statut social, componența familiei, locul de origine, trasee de deportare, bunuri confiscate, condiții de trai, decizii privind încetarea deportării și hotărâri de reabilitare – despre peste 57 000 de victime smulse cu forța din casele lor și trimise în exil în regiunile Uniunii Sovietice.

Documentele vor fi păstrate de Agenția Națională a Arhivelor, unde vor putea fi cercetate, înțelese și onorate de istorici, cercetători și publicul larg. 

***

Conform raportului către Stalin, Molotov și Beria, pe 13 iunie din RSSM au fost deportați într-o singură noapte 24 360 persoane. Circa o mie de persoane ale căror nume figurau în listele inițiale au reușit să evite deportarea. Doar trei au reușit să se ascundă. 318 au trecut în prealabil în altă localitate. 133 de persoane nu au fost strămutate pentru că erau grav bolnave. Cu toate acestea, din amintirile victimelor, femeile cu sarcină avansată nu erau scutite de deportare. 829 de persoane au fost scutite de deportare „pe motivul insuficienței probelor” vinovăției. Majoritatea deportaților proveneau din Chișinău, Bălți, Taraclia. Erau strămutați cu familiile, cu toate acestea, pe drum spre locul de surghiun membrii familiilor erau separați. Circa 8 mii de bărbați au fost internați în lagăre de muncă. Mamele cu copii erau plasate în colonii speciale din Kazahstan, și din regiunile Omsk și Novosibirsk.

Mai multe detalii despre valul de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 – citiți în proiectul special NM „Nu se va mai întoarce nimeni și niciodată – aici vă vor putrezi oasele”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: