Găgăuzia: Socialiștii au pierdut alegerile în fața candidatei lui Șor. Va deveni Guțul bașcan?
Full Article 2 minutes read

Găgăuzia: Socialiștii au pierdut alegerile în fața candidatei lui Șor. Va deveni Guțul bașcan?

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan. Potrivit Comisiei, pentru Grigorii Uzun și-au dat votul 24 913 alegători, adică 47,61, dar pentru Evghenia Guțul – 27 376 sau 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informațiile furnizate verbal de birourile și secțiile de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, din 14 mai, au participat 47 981 persoane, prezența la vot fiind de 54,56%. Pentru ca alegerea guvernatorului să aibă loc, cel puțin o treime dintre alegătorii incluși în listele electorale trebuie să participe la al doilea tur.

Amintim că Centrul Național Anticorupție (CNA) verifică Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei, după ce deputata Marina Tauber, tot ea vicepreședinte a Partidului „ȘOR”, aflată în arest la domiciliu, a fost înregistrată în calitate de reprezentant al candidatului la funcția de bașcan din partea formațiunii politice, Evghenia Guțul. Declarațiile au fost făcute de președinta Comisiei din Găgăuzia, Iana Kovalenko.

Totodată, Curtea Constituțională a amânat examinarea cererii privind scoaterea în afara legii a Partidului „SOR”. Magistrații Înaltei Curți urmează să se întrunească într-o nouă ședință luni, 15 mai, cu începere de la ora 10:00.

Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Câteva zile mai târziu, CCM declara că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: