(VIDEO) Gazprom a căzut de acord să ofere un termen de grație Moldovei, pentru achitarea facturii la gaz
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Gazprom a căzut de acord să ofere un termen de grație Moldovei, pentru achitarea facturii la gaz

Concernul „Gazprom” a căzut de acord să ofere un termen de grație pentru Republica Moldova, ca să achite datoria acumulată pentru gazul livrat în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie. Declarația a fost făcută de către Serghei Kuprianov, reprezentantul oficial al companiei, în seara de 24 noiembrie.

„Guvernul Moldovei s-a adresat către Gazprom cu rugămintea de a nu sista furnizarea gazului începând de astăzi. Partea moldovenească recunoaște în totalitate datoria acumulată și se obligă să o achite până vineri, 26 noiembrie. În calitate de excepție și dând dovadă de bunăvoință și conștientizând situația dificilă cu care s-ar putea confrunta în acest caz cetățenii Moldovei, Gazprom a căzut de acord”, a declarat Kuprianov.

Oficialul a subliniat că, în același timp, Gazprom mizează pe faptul că, pe viitor, Moldova își va respecta cu strictețe toate obligațiunile și va achita în termen.

Vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că a recepționat mesajul Gazpromului.

„Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri 26 noiembrie. Reamintesc, că Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”, a menționat Spînu.

***

Termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie expiră astăzi, iar banii încă nu au fost transferați. „Moldovagaz” a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar, Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

În cadrul unei conferințe de presă din 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, prin decizia guvernului, „Moldovagaz” va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferați după ce parlamentul va aproba, pe 25 noiembrie, aceste modificări la buget. Iar pentru ca „Gazprom” să nu sisteze livrările de gaze naturale, guvernul va expedia conducerii concernului o scrisoare ce va conține un plan de achitare a datoriei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: