Gazprom acuză Guvernul Moldovei de „abordare unilaterală” în ceea ce privește auditul datoriei de $700 mln
Full Article 3 minutes read

Gazprom acuză Guvernul Moldovei de „abordare unilaterală” în ceea ce privește auditul datoriei de $700 mln

Conducerea concernului rus „Gazprom” a criticat inițiativa autorităților de la Chișinău, privind efectuarea unui audit al datoriei „Moldovagaz”, fără a ține cont de propunerile expediate de compania rusă. Reprezentanții acesteia susțin că s-ar încălca acordul semnat în octombrie 2021 și amenință că nu vor recunoaște rezultatele auditului.

Abordarea unilaterală a părții moldovenești față de desfășurarea unui audit a datoriei „Moldovagaz” vine în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”, se arată într-o declarație publicată pe 8 februarie.

Reprezentanții „Gazprom” susțin că ședința Consiliului de supraveghere al „Moldovagaz”, planificată pentru data de 2 februarie, nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Guvernului Moldovei nu s-au prezentat.

Se presupune că Consiliul de supraveghere trebuia să ajungă la un compromis în ceea ce privește abordarea față de desfășurarea auditului privind datoria companiei față de grupul „Gazprom” pentru gazul furnizat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, prevăzut de Protocolul negocierilor privind reglemtnarea subiectelor cu privire la sfera gazelor din 29 octombrie 2021. În loc să se întâmple acest lucru, reprezentanții guvernului R. Moldova au anunțat că condițiile de desfășurare a auditului deja au fost stabilite de partea moldovenească. După cum reiese din documentele publicate, nu s-a ținut cont de propunerile „Gazprom”, expediate anterior”, se mai arată în declarație.

În același timp, reprezentanții concernului rus susțin că o abordare unilaterală față de condițiile de desfășurare a licitației pentru stabilirea companiei care va efectua auditul ar da dovadă dă lipsă de transparență și obiectivitate.

Asta ar putea conduce la faptul că rezultatele auditului nu vor fi reglementate de Consiliul de supraveghere al Moldovagaz”, se mai menționează în comunicat.

NM a solicitat un comentariu din partea vicepremierului Andrei Spînu, însă deocamdată nu am obținut un răspuns.

Pe 27 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat despre startul procesului de auditare a datoriilor Moldovagaz. Astfel, Agenția Proprietății Publice (APP) a transmis spre publicare anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei.

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” de la sfârșitul anului trecut s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent. NM a analizat, de unde s-au luat aceste 700 milioane de dolari dacă populația plătește în mod conștiincios pentru gaze și cum au „dispărut” din aceste calcule 7,5 miliarde de dolari – datoria „Moldovagaz” pentru gazele furnizate în stânga Nistrului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: