Gazprom s-a răzgândit. Concernul nu va reduce livrările de gaze pentru Moldova, însă cu o precizare
Full Article 3 minutes read

Gazprom s-a răzgândit. Concernul nu va reduce livrările de gaze pentru Moldova, însă cu o precizare

Concernul rus Gazprom anunță pe 28 noiembrie că nu reduce aprovizionarea cu gaze naturale către Republica Moldova. Se menționează că decizia a fost luată dat fiind faptul că „Moldovagaz a eliminat încălcarea plății către Gazprom a livrărilor curente de gaz rusesc în noiembrie”.

„Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Moldova, au fost primite de Gazprom. În legătură cu aceasta, s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze către GIS Sudja pentru tranzit în Moldova”, se arată într-o declarație a Gazprom.

Totuși, concernul rus atrage atenția „asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești”.

„Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăților”, comunică Gazprom.

De cealaltă parte, Moldovagaz declară că a transferat către Gazprom partea restantă a plații pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari SUA.

În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale.

„Actualmente, în activitatea sa, compania este focusată asupra acumulării de la consumatorii finali a tuturor plăților pentru luna octombrie în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna noiembrie, cu scopul transferării către SAP „Gazprоm” a mijloacelor financiare contractate”, se arată într-o declarație a companiei.

***

Amintim că pe 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunțat că va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova.

„Naftogaz Ucraina” a negat acuzația concernului rus Gazprom privind faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Întreprinderea a publicat pe 22 noiembrie un comunicat în acest sens, în care clasează declarațiile drept un neadevăr.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a comentat anunțul concernului rus Gazprom, privind reducerea suplimentară a volumului de gaz furnizat Republicii Moldova, pe motiv că Ucraina ar înmagazina rezerve destinate țării noastre. Spînu a menționat că, de fapt, este vorba despre economiile Moldovei, stocate în depozitele din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: