Spînu susține că Gazprom spune minciuni: „Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc”
Full Article 3 minutes read

Spînu susține că Gazprom spune minciuni: „Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a comentat anunțul concernului rus Gazprom, privind reducerea suplimentară a volumului de gaz furnizat Republicii Moldova, pe motiv că Ucraina ar înmagazina rezerve destinate țării noastre. Spînu susține că, de fapt, este vorba despre economiile Moldovei, stocate în depozitele din Ucraina.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi”, a menționat vicepremierul.

Andrei Spînu a precizat că volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele Moldovei, stocate în depozitele din Ucraina.

„Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră. Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a conchis vicepremierul.

Reacția vina după ce, pe 22 noiembrie, SAP „Gazprom” a declarat că volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni și că, prin urmare, va reduce și mai mult volumul furnizat. Asta cu toate că, anterior, s-a anunțat că Moldova va primi cu 56% mai puțin gaz în decembrie decât este prevăzut în contract.

A venit cu o reacție și „Naftogaz Ucraina”, care a anunțat într-un comunicat de presă că „Gazprom” ar spune lucruri neadevărate.

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng.

Transnistria este nemulțumită de volumul furnizat. Autoritățile de facto de la Tiraspol s-au adresat reprezentanților ONU și OSCE, acuzând Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul solicită organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și să îi solicite să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz.

Amintim că în august, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că autoritățile de la Chișinău examinează trei scenarii în cazul unor limitări sau a sistării complete a livrărilor de gaze naturale de Gazprom. Toate sunt analizate în aceeași măsură, potrivit oficialului. Spînu a menționat că autoritățile se gândesc și la scenariul că partea rusă ar putea sista integral livrarea de gaze naturală, în proporție de 100%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: