Georgia nu va putea începe negocierile de aderare la UE, dacă adoptă legea privind „agenții străini”. Rezoluția Parlamentului European
Full Article 2 minutes read

Georgia nu va putea începe negocierile de aderare la UE, dacă adoptă legea privind „agenții străini”. Rezoluția Parlamentului European

Georgia – țară candidat la integrare în Uniunea Europeană – nu va putea începe negocierile de aderare dacă legea privind „agenții străini” va intra în vigoare. În cazul în care legea va fi adoptată, UE ar putea, de asemenea, să reconsidere condițiile regimului fără vize pentru cetățenii Georgiei. Precizările se conțin într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European pe 25 aprilie. 

Kakha Kaladze, liderul partidului de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, a calificat rezoluția ca fiind „rușinoasă”. „Nimeni nu discreditează viitorul european (al Georgiei – n. r.) și Uniunea Europeană așa cum o fac unii deputați europeni”, a declarat acesta, relatează Paper Kartuli.

Precizăm că proiectul de lege privind „agenții străini” a fost introdus pentru prima dată în Parlamentul de la Tbilisi la începutul anului 2023. Documentul a fost adoptat în prima lectură, însă, ulterior, a fost retras pe fondul protestelor în masă. Proiectul de lege a fost reintrodus în 2024, de Visul Georgian. Potrivit autorilor documentului, acesta vizează „exclusiv” consolidarea transparenței activității organizațiilor neguvernamentale și surselor mass-media care beneficiază de finanțare străină.

Opoziția din Georgia consideră că autoritățile folosesc inițiativa legislativă pentru a pune presiune asupra presei independente, așa cum s-a întâmplat în Rusia, unde este în vigoare o lege privind „agenții străini”. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”. Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili a declarat că se va opune legii. În același timp, coaliția de guvernare are suficiente voturi în Parlament pentru a trece peste veto-ul prezidențial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: