Grosu a explicat excluderea persoanelor din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor
Full Article 3 minutes read

Grosu a explicat excluderea persoanelor din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor

Persoanele și companiile, din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor, au fost excluse după ce au cooperat cu ancheta și au prezentat informații că nu au avut tangență cu aceste entități în ultimii 10 ani de zile. Precizările au fost făcute de președintele Parlamentului Igor Grosu. 

„Au intrat în vigoare prevederile Legii 25 care reglementează sau detaliază situațiile când o persoană este vizată sau o entitate juridică… sau o persoană fizică care a avut conexiuni cu aceste persoane. Această listă periodic se actualizează. Acolo este o prevedere că dacă au avut în ultimii, și este o perioadă de 10 ani de zile, conexiuni cu aceste entități. (…) Unele persoane atunci când au aflat că sunt vizate și-au manifestat disponibilitatea să coopereze cu ancheta, cu autoritățile, să explice, să prezinte informații, probe. Deci, iată în regimul acesta are loc periodic evaluarea listei”, a comunicat Grosu la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

„Persoanele care au devenit cooperante sau s-a dovedit că au activat într-o calitate acolo, de contabil sau într-o companie care a avut tangență cu acea companie sau cu acel individ… și vine și dovedește că o perioadă, 10 ani de zile, nu mai interacționează sau n-a mai avut conexiuni cu acești indivizi. Asta nu înseamnă că lista nu poate fi completată în situația în care apar alte personaje”, a adăugat Grosu.

La precizarea că din acele liste au dispărut și numele „la câțiva exponenți ai resursei mediatice a lui Plahotniuc”, Grosu a menționat: „O să verific neapărat”.

***

Pe 16 septembrie, RISE Moldova a scris că SIS a exclus 4 persoane şi 3 companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate, că sunt asociate lui Plahotniuc, Andronachi şi Șor – subiecți ai sancțiunilor internaționale. Portalul de investigații a publicat și un ordin în acest sens, semnat de directorul SIS în septembrie curent. Printre persoanele excluse se regăsește și Lidia Cucoş, fosta administratoare a fundației lui Vlad Plahotniuc Edelweiss. Detalii AICI. Ulterior, reprezentanții SIS au declarat pentru NewsMaker că actualizarea/excluderea persoanelor din listă are loc conform criteriilor stabilite la art. 6 Legea nr.25/2016. Articolul prevede că Serviciul exclude o persoană, inclusă anterior în listă, dacă au încetat cauzele și condițiile care au justificat includerea acestei persoane în listă sau dacă au survenit alte circumstanțe obiective legate de interesele superioare ale statului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: