Grosu: Procurorul general este așteptat, vineri, în Parlament cu un raport pe dosarul „frauda bancară”
Full Article 3 minutes read

Grosu: Procurorul general este așteptat, vineri, în Parlament cu un raport pe dosarul „frauda bancară”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este așteptat vineri, 20 august, în plenul Parlamentului, pentru a prezenta un raport de activitate pe dosarul „frauda bancară”. Informația a fost confirmată de către speakerul Legislativului Igor Grosu, în cadrul ediției din 17 august a emisiunii „Cotidianul în direct”.

Igor Grosu a precizat că a citit raportul, însă nu va oferi detalii, pentru că acestea urmează să fie prezentate de către procurorul general.

„Vineri convocăm ședința de plan a Parlamentului pentru a audia raportul procrurorului general la acest subiect. Ne-au spus la ce etapă se află, că raportul este pregătit, trebuia pregătit până la 15 august. Noi, profitând de ocazie că suntem în sesiune extraordinară, este un subiect de interes major și am decis că trebuie să dedicăm o ședință plenară pentru acest subiect”, a declarat Grosu.

Întrebat de moderator dacă este sigur că procurorul general se va prezenta la ședința Parlamentului, Igor Grosu a răspuns: „Nu știu, nu este vorba despre o obligație, dar nu este un caz oarecare care s-a întâmplat într-o localitate, o ceartă dintre doi vecini. Este un dosar de rezonanță publică și în mod firesc trebuie să se regăsească și sper că este pe agenda de priorități a Procuraturii Generale și spee foarte mult că dl procuror va veni în Parlament și ne va prezenta raportul de progres pentru șase luni”.

Speakerul Legislativului a menționat că a avut, în cadrul ședinței Biroului permanent, care s-a desfășurat pe 17 august, un schimb de opinii la acest subiect cu reprezentanții Procuraturii Generale, ai Procuraturii Anticorupție, ai Centrului Național Anticorupție, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

„Eu am propus și Biroul permanent a susținut în unanimitate, nu doar cei de la PAS au votat pentru audieri. Toți cei care au fost prezenți, și de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și de la „ȘOR” au căzut de acord că suntem gata să dedicăm ziua de vineri acestui  subiect”, a precizat președintele Parlamentului.

Igor Grosu a mai spus că, la finalul audierilor, deputații vor da o apreciere politică raportului prezentat de procurorul general. Ședința Parlamentului din 20 august va începe la ora 10:00.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege cu privire la Procuratură, care prevede mecanismul de demitere a procurorului general. Concedierea ar putea fi decisă în două cazuri: dacă șeful Procuraturii Generale va obține calificativul „eșuat” în urma evaluării performanțelor sau dacă se vor constata abateri disciplinare. Fracțiunea Partidului „ȘOR” și cea a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut inițiativa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: