UPDATE Guțul își propune deschiderea „reprezentanței oficiale” a Găgăuziei la Ankara și la Moscova
Full Article 3 minutes read

UPDATE Guțul își propune deschiderea „reprezentanței oficiale” a Găgăuziei la Ankara și la Moscova

Comratul mizează pe deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Ankara, întrucât pe teritoriul Turciei se află mulți găgăuzi. Declarația a fost făcută de către bașcanul Evghenia Guțul, în cadrul unui interviu pentru publicația turcească Anadolu.

Guțul le-a spus jurnaliștilor turci că Executivul de la Comrat (care încă nu a fost aprobat de Adunarea Populară a regiunii – nota redacției) planifică dezvoltarea relațiilor cu Turcia și aprofundarea acestora.

„De peste 30 de ani Turcia susține Găgăuzia și, desigur, avem multe proiecte care sunt implementate cu partea turcă. Sunt proiecte economice, sociale și de infrastructură. Simțim susținerea poporului frățesc”, a declarat Guțul.

Guțul a amintit de vizita în regiune, în 2018, a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a mulțumit Turciei pentru susținere.

„Potrivit șefei regiunii, Comratul planifică să dezvolte relațiile cu Turcia și să le aprofundeze. De asemenea, mizează pe deschiderea reprezentanței Găgăuziei la Ankara, întrucât pe teritoriul Turciei sunt mulți găgăuzi”, se arată în materialul publicat de jurnaliștii turci.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la legalitatea deschiderii reprezentanței unei regiuni a Republicii Moldova într-o altă țară.

UPDATE (14:20) „Regiunea Autonomă Gagauzia este parte componentă a Republicii Moldova, iar țara noastră are deja reprezentanță diplomatică în Republica Turcia. Pentru că Gagauzia nu este subiect de drept internațional, regiunea nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte state. Nu este pentru prima dată când sunt făcute asemenea declarații, care, la modul practic, nu pot și nu vor fi implementate”, a răspuns Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

***

Nu este pentru prima oară când bașcanul Evghenia Guțul face astfel de declarații. În august 2023, ea a spus într-un interviu pentru agenția de presă pro-Kremlin RIA Novosti că echipa sa intenționează să deschidă o reprezentanță a autonomiei la Moscova.

Precizăm că Evghenia Guțul, care a fost susținută în campania electorală de Partidul neconstituțional „ȘOR”, a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Președinta Maia Sandu nu a semnat deocamdată decretul privind numirea lui Guțul în calitate de membră a cabinetului de miniștri. Totodată, Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat componența Executivului de la Comrat, propusă de Guțul. Principalul argument este că o parte a echipei nu cunoaște limba găgăuză, așa cum prevede legislația locală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: