Guțul promite gaz la preț „special” în Găgăuzia: „Negociem pentru a ajuta și prietenii din Orhei”. Reacția șefului Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Guțul promite gaz la preț „special” în Găgăuzia: „Negociem pentru a ajuta și prietenii din Orhei”. Reacția șefului Moldovagaz

Cetățenii din UTA Găgăuzia ar putea achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Cel puțin asta promite guvernatoarea regiunii, Evghenia Guțul. Bașcana a anunțat pe 31 octombrie că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului.

„Am o veste bună pentru zeci de mii de familii din Găgăuzia. (…) Așa cum am promis la alegeri, am găsit o oportunitate de a oferi consumatorilor din autonomie gaze naturale la un preț special, mult mai mic decât prețul pieței. A fost o sarcină dificilă, dar echipa noastră a reușit”, a declarat Evghenia Guțul.

Bașcana susține că gazul va fi livrat în Găgăuzia, din sistemul european de alimentare cu gaze, de o companie turcă, printr-un operator licențiat moldovenesc. Guțul nu a precizat, însă, nici despre ce operator și nici despre ce companie turcă este vorba. În schimb, bașcana, susținută în campania electorală de fugarul Ilan Șor, a declarat că poartă negocieri pentru a ajuta și consumatorii din Orhei și Taraclia. Guțul își manifestă speranța că va putea ajunge la un acord pentru cele două regiuni „în următoarele două săptămâni”.

„Acum gazul pentru locuitorii din Găgăuzia va fi de câteva ori mai ieftin: 10 lei per metru cub. Aceasta este victoria noastră în folosul Găgăuziei”, a mai declarat ea.

Guțul promite gaz la preț „special” în Găgăuzia: „Negociem pentru a ajuta și prietenii din Orhei”. Reacția șefului Moldovagaz

Telegram / Евгения Гуцул

Contactat de NM, Vadim Ceban a declarat că Moldovagaz nu cunoaște nimic despre noile tarife și noul furnizor pentru Găgăuzia. „Nu avem solicitări de schimbare a consumatorilor (întreprinderi sau consumatori casnici) cu alt furnizor. Există o procedură conform căreia compania este notificată cu 20 de zile înainte despre plecare (nr. red: la alt furnizor). Nu există așa ceva”, a spus Ceban pentru NM.

Șeful Moldovagaz a precizat că în cazul în care autonomia își va schimba furnizorul, prețul de distribuție a gazelor naturale pentru consumatorii din Găgăuzia va crește.

NM l-a contactat pentru un comentariu și pe directorul East Gas Energy Trading – operatorul care importă gaz din Turcia. Vitalie Șaptefrați a precizat că nu cunoaște nimic despre această inițiativă. „Neg categoric. În general, nu avem legătură cu asta. Nu pot spune cine va furniza. Din punct de vedere tehnic, acolo trebuie să fie decis și cu consumatorii”, a spus Șaptefrați pentru NM.

De menționat că, la sfârșitul lunii septembrie, compania de stat turcă BOTAȘ a anunțat un „acord de export gigant” cu compania moldovenească East Gas Energy Trading și a promis că va furniza Republicii Moldova, în octombrie, 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi sau 60 de milioane de metri cubi pe lună. Cu toate acestea, gazul nu a ajuns niciodată în Moldova.

Precizăm că consumatorii casnici achită, începând cu 8 iunie, curent, un tarif de 18 lei și 06 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Prețul este cu 11 lei sau 38% mai mic decât cel pe care îl achitau anterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: