Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime și a indexării cu 3,86%
Full Article 3 minutes read

Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime și a indexării cu 3,86%

Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime. Astfel, începând cu 1 octombrie, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau mai puțin de 2000 de lei, vor beneficia de o pensie minimă de 2000 de lei, lunar.  În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei conferințe de presă din 6 septembrie, că este „cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova”. 

În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei.

De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toți pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor.

„Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-ministrul Gavrilița.

Ministrul Muncii Marcel Spatari a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii  vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creșteri”.

Deputatul Dan Perciun, șeful Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că de această majorare vor beneficia nu doar pensionarii, dar și foarte multe persoane cu dizabilități.

– O persoană cu dizabilitate severă din copilărie va primi de la 1 octombrie cu 609 lei mai mult pe lună, 1500 de lei în loc de 891.

– O persoană cu dizabilitate accentuată din copilărie va primi cu 568 de lei mai mult, 1400 de lei în loc de 831.

– Alocația lunară pentru îngrijire și supraveghere se va majora de la 950 de lei la 1600.

În total, peste 84 de mii de oameni vor avea alocații mărite, iar 34 de mii de persoane cu dizabilități vor avea o pensie mai mare. În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de lege care susțin această majorare de pensii.

Proiectul privind majorarea pensiilor minime până la 2 mii de lei este una dintre promisiunile Partidului Acțiune și Solidaritate din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2021.

***

Legea privind sistemul public de pensii prevede că în Republica Moldova pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: