gov.md

Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime și a indexării cu 3,86%

Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime. Astfel, începând cu 1 octombrie, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau mai puțin de 2000 de lei, vor beneficia de o pensie minimă de 2000 de lei, lunar.  În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei conferințe de presă din 6 septembrie, că este „cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova”. 

În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei.

De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toți pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor.

„Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-ministrul Gavrilița.

Ministrul Muncii Marcel Spatari a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii  vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creșteri”.

Deputatul Dan Perciun, șeful Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că de această majorare vor beneficia nu doar pensionarii, dar și foarte multe persoane cu dizabilități.

– O persoană cu dizabilitate severă din copilărie va primi de la 1 octombrie cu 609 lei mai mult pe lună, 1500 de lei în loc de 891.

– O persoană cu dizabilitate accentuată din copilărie va primi cu 568 de lei mai mult, 1400 de lei în loc de 831.

– Alocația lunară pentru îngrijire și supraveghere se va majora de la 950 de lei la 1600.

În total, peste 84 de mii de oameni vor avea alocații mărite, iar 34 de mii de persoane cu dizabilități vor avea o pensie mai mare. În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de lege care susțin această majorare de pensii.

Proiectul privind majorarea pensiilor minime până la 2 mii de lei este una dintre promisiunile Partidului Acțiune și Solidaritate din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2021.

***

Legea privind sistemul public de pensii prevede că în Republica Moldova pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: