iPleaders Blog

Guvernul a lansat programul național „Familia”: Suportul de care pot beneficia familiile din Moldova

Guvernul Republicii Moldova au lansat astăzi, 21 septembrie, Programul național „Familia”. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, programul include măsuri guvernamentale de suport, destinate susținerii copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova.

„Scopul programului este de a oferi o protecție socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului”, a precizat ministrul Marcel Spătari în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, potrivit programului, aproape 64 de mii de persoane asigurate și neasigurate social vor beneficia, în 2022, o indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, în valoare de o mie de lei. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați 76,3 milioane lei.

Din 1 octombrie crește și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni (2 și mai mulți), născuți dintr-o singură sarcină. Potrivit platformei, indemnizația se majorează de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil. Aceasta va fi acordată din data nașterii copiilor până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indiferent de statutul părintelui (asigurat/neasigurat social).

De la 1 ianuarie 2023 va crește și indemnizația unică la nașterea copilului, care va fi majorată cu 864 de lei – crescând de la 10.068 lei până la 10.932 lei. Indemnizația poate fi solicitată în decurs de cel târziu 12 luni de la nașterea copilului, iar solicitantul poate fi atât persoană asigurată, cât și neasigurată social.

Guvernul anunță că circa 25.000 de copiii vor beneficia, începând din septembrie 2022, de o indemnizație de până la 4000 de lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți. Suportul financiar se acordă familiilor pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea și tratarea copilului bolnav sau pentru prevenirea oricărei situații de risc care ar putea cauza separarea copiilor de părinți.

Începând cu 1 septembrie 2022, intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului – achitarea a 90% din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului.

De asemenea, rămân în vigoare și celelalte opțiuni de achitare a indemnizației de creștere a copilului, și anume: în cuantum de 60% din venit pentru primele 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și în cuantum de 30% din venit pentru următoarele 12 luni; în cuantum de 30% din venit de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la împlinirea vârstei de 3 ani a acestuia.

Între timp, a fost extinsă perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului, începând din 1 septembrie 2022. Totodată, beneficiarii de concediu paternal pot solicita indemnizația paternală de creștere a copilului, acordată prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS). Cuantumul acesteia constituie 100% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 3 luni înainte de luna nașterii copilului.

Începând din septembrie 2022, părinții vor putea beneficia de aranjamente flexibile a programului de muncă, în baza art. 100 prim din Codul Muncii al Republicii Moldova, care a fost modificat. Acestea pot fi negociate cu angajatorul atât în momentul angajării, cât și pe parcursul activității, ulterior fiind incluse în contractul individual de muncă sau în acordul suplimentar la acesta.

„Ne reafirmăm angajamentul solid de a identifica resurse pentru ca aceste măsuri să poată continua și după septembrie 2023”, a mai precizat ministrul Marcel Spătari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: