Guvernul a lansat programul național „Familia”: Suportul de care pot beneficia familiile din Moldova
Full Article 4 minutes read

Guvernul a lansat programul național „Familia”: Suportul de care pot beneficia familiile din Moldova

Guvernul Republicii Moldova au lansat astăzi, 21 septembrie, Programul național „Familia”. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, programul include măsuri guvernamentale de suport, destinate susținerii copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova.

„Scopul programului este de a oferi o protecție socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului”, a precizat ministrul Marcel Spătari în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, potrivit programului, aproape 64 de mii de persoane asigurate și neasigurate social vor beneficia, în 2022, o indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, în valoare de o mie de lei. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați 76,3 milioane lei.

Din 1 octombrie crește și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni (2 și mai mulți), născuți dintr-o singură sarcină. Potrivit platformei, indemnizația se majorează de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil. Aceasta va fi acordată din data nașterii copiilor până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indiferent de statutul părintelui (asigurat/neasigurat social).

De la 1 ianuarie 2023 va crește și indemnizația unică la nașterea copilului, care va fi majorată cu 864 de lei – crescând de la 10.068 lei până la 10.932 lei. Indemnizația poate fi solicitată în decurs de cel târziu 12 luni de la nașterea copilului, iar solicitantul poate fi atât persoană asigurată, cât și neasigurată social.

Guvernul anunță că circa 25.000 de copiii vor beneficia, începând din septembrie 2022, de o indemnizație de până la 4000 de lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți. Suportul financiar se acordă familiilor pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea și tratarea copilului bolnav sau pentru prevenirea oricărei situații de risc care ar putea cauza separarea copiilor de părinți.

Începând cu 1 septembrie 2022, intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului – achitarea a 90% din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului.

De asemenea, rămân în vigoare și celelalte opțiuni de achitare a indemnizației de creștere a copilului, și anume: în cuantum de 60% din venit pentru primele 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și în cuantum de 30% din venit pentru următoarele 12 luni; în cuantum de 30% din venit de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la împlinirea vârstei de 3 ani a acestuia.

Între timp, a fost extinsă perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului, începând din 1 septembrie 2022. Totodată, beneficiarii de concediu paternal pot solicita indemnizația paternală de creștere a copilului, acordată prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS). Cuantumul acesteia constituie 100% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 3 luni înainte de luna nașterii copilului.

Începând din septembrie 2022, părinții vor putea beneficia de aranjamente flexibile a programului de muncă, în baza art. 100 prim din Codul Muncii al Republicii Moldova, care a fost modificat. Acestea pot fi negociate cu angajatorul atât în momentul angajării, cât și pe parcursul activității, ulterior fiind incluse în contractul individual de muncă sau în acordul suplimentar la acesta.

„Ne reafirmăm angajamentul solid de a identifica resurse pentru ca aceste măsuri să poată continua și după septembrie 2023”, a mai precizat ministrul Marcel Spătari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: