Guvernul alocă 3,5 milioane lei pentru proiecte de retehnologizare și eficiență energetică. IMM-urile care pot pretinde
Full Article 2 minutes read

Guvernul alocă 3,5 milioane lei pentru proiecte de retehnologizare și eficiență energetică. IMM-urile care pot pretinde

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor primi ajutor nerambursabil din partea statului, în valoare de până la 2 milioane lei, pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor, și până la 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea echipamentelor care vor asigura reducerea consumului de energie electrică, cu cel puțin 15% față de consumul existent. Un program în acest sens, care prevede retehnologizare și eficiență energetică a IMM-urilor a fost lansat azi, 9 august.

Potrivit Guvernului, programul va permite întreprinderilor mici și mijlocii să-și sporească competitivitatea și productivitatea pe piața națională și internațională.

Premierul Natalia Gavrilița este de părere că elaborarea Programului a fost impulsionată atât de crizele actuale, cât și de necesitatea de a spori competitivitatea produselor autohtone, în contextul în care 80% din acestea merg spre piețe cu standarde înalte, precum piața UE și cea a Statelor Unite ale Americii.

„Vom ajuta companiile să fie mai eficiente și mai competitive, vom contribui la reducerea presiunii asupra mediului înconjurător și vom veni cu soluții noi pentru actuala criză energetică globală, care ne impune să fim mai eficienți”, a spus Natalia Gavrilița.

Conform sursei citate, prioritate în cadrul Programului se va acorda afacerilor ce vor demonstra o evoluție pozitivă a indicatorilor economici în ultimii 2 ani de activitate. Acestea vor putea investi în automatizarea procesului de producție, robotizarea producției, implementarea soluțiilor IT, instalarea panourilor solare și fotovoltaice, precum și în utilaj și instalații pentru încălzire termală.

O condiție importantă pentru participarea la Program este ca fondatorii întreprinderii să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să dețină cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii.

Programul de retehnologizare și eficiență energetică este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia, în anul 2022, au fost alocate resurse financiare în valoare de 55 milioane lei.

Pentru a participa la Program, solicitanții vor completa un formular pe pagina oficială ODA:  https://bit.ly/3C04sbw .

Detalii Program: https://bit.ly/3A8ozTK .


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: