gov.md

Guvernul dă unde verde proiectului de lege privind combaterea dezinformării

Guvernul a avizat pozitiv, în cadrul ședinței din 27 aprilie, proiectul de lege privind combaterea dezinformării, informează MediaAzi.md. Documentul a fost votat recent în Parlament, în prima lectură, iar ulterior au fost organizate și consultări publice. Opoziția parlamentară consideră că prin această inițiativă s-ar institui cenzura. 

Proiectul de lege vine să reglementeze un șir de noi noțiuni cum ar fi dezinformare și oferă noi atribuții Serviciului de Informații și Securitate privind contracararea dezinformării ce afectează securitatea statului.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat pe pagina sa de Facebook că „proiectul de lege dat nicidecum nu instituie cenzura, aşa cum afirmă iresponsabil unii exponenți ai opoziţiei”.

„Este exact contrariul. Scopul acestor modificări este de a consolida capacitățile instituțiilor statului să prevină şi să combată știrile false şi dezinformarea cetățenilor. Or, însăși Constituția prevede că autorităţile publice sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal și că dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională”, a scris Litvinenco.

El a adăugat că Guvernul a avizat pozitiv acest proiect pentru că se dorește „protejarea cetățenilor față de dezinformare și propagandă”.

Guvernul în aviz comunică susținerea de principiu a proiectului de lege. Totodată, vine cu un șir de propuneri de îmbunătățire a calității actului normativ, potrivit lui Litvinenco.

În avizul Guvernului se menționează că noțiunea de „dezinformare” propusă de autori în proiect „nu corespunde în totalitate noțiunii din Codul Uniunii Europene de bune practici privind dezinformarea”. De asemenea, în documentul Executivului este criticată ideea privind completarea legislației de profil cu un articol nou care să reglementeze plasarea datelor de identificare a deținătorilor de pagini web și penalizarea acestora pentru nepublicarea acestor date prin blocarea site-ului, pentru că „ar constitui o normă excesivă, care ar afecta libertatea accesului la resursele Internet”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: