Guvernul interimar a alocat 60 mln de lei pentru cumpărarea vaccinurilor anti-Covid
Full Article 2 minutes read

Guvernul interimar a alocat 60 mln de lei pentru cumpărarea vaccinurilor anti-Covid

Guvernul interimar a aprobat hotărârea privind alocarea sumei de 60 mln de lei din fondul de rezervă, pentru achiziționarea vaccinurilor anti-Covid. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 11 martie.

Cele 60 mln de lei vor fi suficiente pentru achiziționarea unui număr de 338 600 doze de vaccin (20% din populație). Prețul estimativ este de 10$ per doză. Alte 20% din dozele necesare vor fi acoperite, gratuit, de platforma COVAX, iar 30% vor putea fi cumpărate la preț preferențial.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) Tatiana Zatîc a precizat că, pentru vaccinarea a 70% din populație, sunt necesare 4 851 403 doze de vaccin anti-Covid.

 

***

În prezent, în Republica Moldova și în Europa sunt autorizate în regim de urgență patru vaccinuri: Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson. În lista de așteptare sunt alte circa 15 vaccinuri, inclusiv vaccinul rusesc Sputnik V.

Până în prezent, în țara noastră au ajuns circa 21 de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca, donate de guvernul României și 14 400 doze de vaccinuri, livrate prin platforma COVAX.

Potrivit MSMPS, până la sfârșitul lunii, ar urma să ajungă încă 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și peste 24 de mii de doze de vaccin produs de compania Pfizer. Iar la sfârșitul lunii aprilie sunt așteptate încă 72 de mii de doze AstraZeneca.

Campania de vaccinare a început pe 2 martie. Până în prezent, au fost vaccinate puțin peste 8000 de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: