„Guvernul precedent nu a făcut nimic pentru ca acest lucru să se întâmple!” Grecianîi dă replica unui deputat PAS, privind amânarea ratificării Convenției de la Istanbul
Full Article 2 minutes read

„Guvernul precedent nu a făcut nimic pentru ca acest lucru să se întâmple!” Grecianîi dă replica unui deputat PAS, privind amânarea ratificării Convenției de la Istanbul

Numărul de categorii de beneficiari ai alocațiilor lunare de stat acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice va fi extinsă. Un proiect de lege în acest a fost aprobat, astăzi, 20 decembrie, în primă și a doua lectură (finală), de plenul parlamentului, cu votul a 80 de deputați. Astfel, persoanele supuse represiunillor politice și reabilitate vor beneficia, lunar, de o alocație de 500 de lei. 

Beneficiari vor fi victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990, indiferent de faptul dacă primesc sau nu pensii ori alocații de stat. Actualmente, legislația prevede că de dreptul de a beneficia de alocația respectivă se bucură doar persoanele care dețin dreptul la pensie sau au dizabilități.

Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, numărul persoanelor represate politic este de circa 9580, iar modificările legislative vor avea impact asupra a aproximativ 2 mii de persoane.

Deputatul din partea fracțiunii PAS, Doina Gherman a întrebat-o pe ministrul Sănătății dacă guvernul planifică proiecte care ar prevedea asistență pentru victimele violenței domestice

„Ați declarat că până la finele anului curent vom reuși să ratificăm Convenția de la Istanbul. De ce nu s-a întâmplat acest lucru și a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței guvernului?”, a întrebat reprezentanta PAS.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a răspuns că acest lucru nu s-a întâmplat deoarece guvernul precedent nu a întreprins măsurile necesare pentru ca documentul să fie ratificat în acest an. Aceasta a fost susținută și de președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi.

„Precedentul guvern nu a întreprins nicio acțiune ca documentul respectiv să treacă prin parlament și să ajungă în parlament”, a declarat speaker-ul legislativului.

Totodată, deputatul neafiliat, Octavian Țîcu, a menționat că victime ale represiunilor politice sunt cu mult mai multe.

„Ați invocat 9 mii de oameni care sunt victime ale represiunilor politice, eu din câte știu, numai din deportări sunt mai mulți. Vreau să aflu la ce categorii anume vă referiți”, a precizat Țîcu.

„Vorbim doar de victimele represiunilor politice și de victimele reabilitate din parioada 1917-1990”, a specificat ministrul Sănătății.

Costurile inițiativei se ridică la circa 12 mln. lei anual și sunt reflectate în bugetul de stat pentru anul viitor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: