Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă două luni. Natalia Gavrilița se va adresa deputaților
Full Article 2 minutes read

Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă două luni. Natalia Gavrilița se va adresa deputaților

Guvernul propune ca, din 7 octombrie, starea de urgență să fie prelungită în toată țara cu încă 60 de zile. Autoritățile își argumentează hotărârea aprobată miercuri prin războiul din Ucraina, necesitatea de gestionare a crizei refugiaților, de asigurare a securității energetice și alimentare. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în debutul ședinței Executivului, după ședința de azi a Comisiei Situații Excepționale (CSE). Decizia a fost susținută unanim de membrii Cabinetului de miniștri.  

„Astăzi am avut o discuție consistentă cu privire la riscurile cu care se confruntă țara noastră. CSE a venit cu recomandarea pentru Guvern și Parlament ca perioada stării de urgență să fie extinsă cu încă 60 de zile. Am ajuns la concluzia ca este unica cale constituțională de a gestiona multitudinea de riscuri cu care se confruntă țara în aceste timpuri complicate”, a declarat Natalia Gavrilița în debutul ședinței.

Potrivit ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile legate de războiul din Ucraina, precum și de riscurile energetice care planează asupra Republicii Moldova.

„Evoluțiile de ultima oră generează în continuare vulnerabilități la adresa Republicii Moldova. Printre acestea: limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice, creșterea exponențială a prețurilor acestora, extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova, aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global, sporirea fluxului de refugiați din Ucraina, dar și urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă.”, a declarat Ana Revenco în cadrul ședinței Executivului.

Documentul urmează să fie transmis parlamentului pentru a se lua decizia finală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: