Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă două luni. Natalia Gavrilița se va adresa deputaților
Full Article 2 minutes read

Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă două luni. Natalia Gavrilița se va adresa deputaților

Guvernul propune ca, din 7 octombrie, starea de urgență să fie prelungită în toată țara cu încă 60 de zile. Autoritățile își argumentează hotărârea aprobată miercuri prin războiul din Ucraina, necesitatea de gestionare a crizei refugiaților, de asigurare a securității energetice și alimentare. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în debutul ședinței Executivului, după ședința de azi a Comisiei Situații Excepționale (CSE). Decizia a fost susținută unanim de membrii Cabinetului de miniștri.  

„Astăzi am avut o discuție consistentă cu privire la riscurile cu care se confruntă țara noastră. CSE a venit cu recomandarea pentru Guvern și Parlament ca perioada stării de urgență să fie extinsă cu încă 60 de zile. Am ajuns la concluzia ca este unica cale constituțională de a gestiona multitudinea de riscuri cu care se confruntă țara în aceste timpuri complicate”, a declarat Natalia Gavrilița în debutul ședinței.

Potrivit ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile legate de războiul din Ucraina, precum și de riscurile energetice care planează asupra Republicii Moldova.

„Evoluțiile de ultima oră generează în continuare vulnerabilități la adresa Republicii Moldova. Printre acestea: limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice, creșterea exponențială a prețurilor acestora, extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova, aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global, sporirea fluxului de refugiați din Ucraina, dar și urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă.”, a declarat Ana Revenco în cadrul ședinței Executivului.

Documentul urmează să fie transmis parlamentului pentru a se lua decizia finală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: