CFM: Guvernul caută soluții pentru salariile restante, Renato Usatîi amenință cu proteste
Full Article 3 minutes read

CFM: Guvernul caută soluții pentru salariile restante, Renato Usatîi amenință cu proteste

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” are nevoie de optimizare, deoarece această companie are un număr mare de angajați. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a afirmat că în prezent autoritățile caută soluții optime astfel încât aceasta să fie capabilă să achite salariile restante. Reacția a fost oferită după ce liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi a amenințat autoritățile cu proteste dacă nu se va găsi o soluție până la sfârșitul acestei săptămâni. Totodată, Confederația Națională a Sindicatelor a cerut premierului Dorin Recean, pe 20 august, să intervină pentru a rezolva problema de la Calea Ferată.

Salariile întârziate pot fi achitate prin optimizare și soluții interne, a afirmat Daniel Vodă pe 20 august, subliniind că întreprinderea are prea mulți salariați.

La etapa actuală, căutăm soluții în cooperare cu administrația acestei companii, astfel încât aceste salarii restante să fie achitate cât mai repede angajaților companiei. Poziția Guvernului este principială în acest sens, ne dorim ca din potențialul care există la întreprindere să fie identificate soluții pentru angajați. Prin optimizare operațiunilor, prin identificarea soluțiilor interne, vom căuta pe parcurs să rezolvăm și această problemă ,” spune Vodă.

Precizăm că pe 20 august, liderul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi a amenințat cu proteste, cerându-i președintei Maia Sandu să reacționeze până la sfârșitul săptămânii la problema restanțelor salariale ale angajaților Căii Ferate din Moldova. Usatîi propune ca muncitorii CFM să fie încadrați în sectorul bugetar, o măsură ce poate fi aprobată doar de autoritățile centrale. În caz contrar, el a declarat că va organiza întâlniri și consultări cu salariații, urmate de proteste.

Dumneavoastră sunteți persoana care deține toată puterea în țară… Deci, astăzi, pentru a salva mii de specialiști de la CFM, există o singură posibilitate: ca toți angajații de la CFM să fie asimilați sectorului bugetar din Republica Moldova. Da, această posibilitate o aveți doar dumneavoastră, dar eu vă rog frumos, vă rog responsabil, cu tot respectul față de președinție, să ieșiți vineri cu o poziție,” a mai declarat Usatîi, care a menționat că vânzarea vagoanelor vechi de la CFM nu ar fi o soluție în acest sens”, afirmă Usatîi.

De asemenea, Confederația Națională a Sindicatelor a solicitat, pe 20 august, premierului Dorin Recean, intervenția sa în rezolvarea situației de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Ei cer identificarea de resurse financiare pentru a elimina restanțele salariale, prevenind astfel tensiunile în rândul angajaților și exodul specialiștilor calificați.

***

Amintim că la sfârșitul lunii iulie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că angajații Întreprinderii de stat „Calea Ferată” și-au primit salariile abia pentru luna martie. În total, restanțele salariale la această întreprindere depășesc 130 de milioane de lei. Detalii AICI.

Criza financiară la CFM s-a acutizat odată cu începutul războiului din Ucraina, care a provocat scăderea fluxului de mărfuri. În prezent, salariul mediu lunar al unui angajat la Calea Ferată este de opt mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: