„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea
Full Article 11 minutes read

„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea

Fostul președinte al Moldovei, liderul socialiștilor Igor Dodon și deputatul socialist Bogdan Țîrdea au efectuat un tur electoral pe 21 și 22 octombrie prin orașele și satele din nordul Moldovei, printre acestea și localitatea Moșana, Dondușeni. Jurnalista NM Natalia Titova a asistat la această întâlnire și povestește cum sunt speriați alegătorii și ce promisiuni le fac fostul președinte și deputații socialiști.

Fostul Președinte al Moldovei Igor Dodon și deputatul socialist Bogdan Tîrdea, judecând după activitatea lor de pe rețelele de socializare, s-au întâlnit weekendul trecut cu alegătorii din regiunile de nord ale Moldovei și au vizitat Ocnița, Briceni, Edineț, Dondușeni și satele din apropiere. Unul dintre acestea a fost satul Moșana, situat de-a lungul traseului Dondușeni-Otaci.

Un mesaj despre întâlnirea lui Dodon cu alegătorii a apărut într-un grup local pe Viber. În mesaj se mai menționa că la întâlnire va fi prezentă și candidata pentru funcția de primar al satului, Rita Casico.

La ora 13, lângă restaurantul „Natali” din satul Moșana era aglomerat. Aici era așteptat fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon pentru a răspunde la întrebările alegătorilor. Un grup de oameni s-a adunat în fața restaurantului, unii dintre ei purtau cunoscutele veste roșii cu stea. Aceștia i-au invitat pe toți să intre în sală, unde pe scaune erau deja pregătite ziare electorale ale socialiștilor.
„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea

Aproape toate locurile din sală au fost ocupate, în mare parte de persoane în vârstă – puțin peste o sută de persoane. La scurt timp a intrat Dodon, însoțit de Țîrdea, de președintele raionului Dondușeni, Veaceslav Banari, și candidatul pentru funcția de primar al satului Moșana Rita Casico. Cei care au venit la întâlnire l-au întâmpinat pe Dodon cu aplauze.

„Nu ne defăimăm adversarii politici”

Președintele raionului a vorbit primul la microfon. A fost succint: i-a mulțumit lui Dodon pentru vizită și i-a prezentat-o ​​pe candidatul socialist la funcția de primar al satului, Rita Casico, care, se pare, nu avea nevoie de nicio prezentare.

„Nu ne ponegrim adversarii politici, ca să înțelegeți. Vrem să-i oferim cuvântul candidatului nostru, candidatului dumneavoastră, care va vorbi despre programul ei”, a spus el.

Rita Casico a citit programul electoral „pentru dezvoltarea și prosperarea satului natal, precum și pentru păstrarea și dezvoltarea valorilor sale spirituale”. Cinci minute mai târziu, i-a întors microfonul președintelui raionului, iar acesta l-a transmis oaspeților din Capitală. 

„Deci ești un agent al Kremlinului. Putin te-a plătit”

 „Sunteți oameni înțelepți și informați, așa că înțelegeți că toți am fost înșelați, jefuiți și speriați”, și-a început discursul deputatul socialist Bogdan Țîrdea și a povestit în continuare cum Guvernul ales „a îngenuncheat toată țara.”

„Mă plimb prin sate, vreau să văd acea persoană, mulțumită de vremurile bune. […] Și nu-i văd pe cei care s-ar bate în piept, spunând că totul este bine. Că gazul de patru lei e rău,  iar gazul de 30 de lei per litru e bun. […] Da, cunosc astfel de oameni – acolo, în Parlament”, a continuat el, gesticulând activ, mișcându-se la stânga, la dreapta și între rânduri, pronunțând silabă cu silabă cuvinte cheie.

Tîrdea a vorbit și despre reformarea universităților, declarând că, potrivit autorităților, „nu este nevoie de o universitate agrară într-o țară agrară, și de aceea a fost închisă”.

„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea

NewsMaker

Vorbind despre prețul gazului, al energiei electrice, a lemnelor de foc și a pâinii, deputatul a continuat să facă pauze lungi, parcă i-ar fi întrebat pe cei veniți dacă acest lucru este rău sau bun, corect sau greșit și, după ce a primit un răspuns – un semn din cap sau un strigăt dezaprobator din partea publicului – își continua discursul.

Și dacă spui nu creșterii prețurilor, atunci ești un agent al Kremlinului. Putin te-a plătit. Și acum sabotorii, Hamas, cine știe, vor să preia puterea în țară”, a continuat el, vorbind despre protestele finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor.

„Ne-am uitat cine a început să protesteze acolo. Pensionari de 70-80 de ani care au ieșit să protesteze pentru că au fost jefuiți. La o rată a inflației de 30%, pensiile au fost indexate cu 15%. Adică au scos 7-8 mii de lei pe an din buzunarul fiecărui pensionar și au spus că asta e bine, că așa este, că oamenii așteaptă asta de mult și că sunt gata să o urmeze în continuare pe Maia Sandu”, a continuat el.

El a povestit că Maia Sandu „ar fi asmuțit forțele speciale asupra pensionarilor – au ieșit niște băieți mari, de doi metri înălțime, cu așa umeri și așa cap… Și i-a asmuțit asupra bătrânilor, care pentru prima dată în istoria țării au fost loviți cu picioarele în centrul orașului. […] Toate acestea se fac în numele integrării europene”, a continuat Țîrdea, fără a se zgârci la epitete pe fondul încuviințării aprobatoare ale celor prezenți în sală.

„Ne trezim cu gay parade”

În continuare, Țîrdea a trecut la critica la adresa integrării europene și a narațiunii deja bine-cunoscute despre paradele gay.

„Slavă Domnului, în satul vostru încă nu există așa ceva, dar la Chișinău ne trezim cu asta [paradele gay] și ne culcăm cu asta. Cer scuze că am spus acest lucru față de un preot, dar la Chișinău o organizație promovează drepturile LGBT. Ea a desfășurat cursuri în școli cu privire la drepturile copiilor LGBT”, a continuat indignat Țîrdea, povestind cum  fiica sa de 11 ani i-a povestit lui, unui profesor universitar cu 20 de ani de experiență, despre 97 de identități de gen.

 Îmi fac cruce ”, a adăugat el, făcându-și cruce și a continuat,  pe fondul șoaptelor de condamnare a publicului, să vorbească despre ceea ce li „se impune copiilor în școli”.

„Limba rusă a fost anulată, posturile TV rusești sunt închise”

După ce a încheiat cu LGBT, Țîrdea a revenit la bani – la faptul că „salariile miniștrilor au fost majorate cu 400%, iar salariile profesorilor – doar cu 8%.

„Tot ce am vorbit cu Dodon s-a întâmplat. Vreau doar să cer scuze pentru un lucru despre care am mințit. Am spus că dacă vine Maia Sandu, prețul gazului va crește de trei ori, scuze”, a continuat Țîrdea, înclinându-se, „a crescut de șapte ori”. Cer scuze că nu am prevăzut acest lucru și că am înșelat oamenii spunând că a fost doar de trei ori. […] Pâinea era trei lei, dar acum e 12-15 lei. […] Sunteți înșelați, sunteți jefuiți.”

Țîrdea a descris modul în care autoritățile „închid gura opoziției” prin interzicerea posturilor de televiziune. De asemenea, i-a reproșat Maiei Sandu că aceasta a promis că „nu va interzice limba rusă, nu va atinge 9 mai și panglica Sf. Gheorghe”, dar până la urmă nu și-a respectat ptromisiunile: „Limba rusă a fost anulată, posturile TV rusești au fost închise.”.

„Hitler s-a răsucit în mormânt”, a adăugat el, reproșându-i iar și iar actualului președinte atât dosarele deschise împotriva lui Dodon, cât și împrumuturile luate.

„Este foarte important pentru noi să câștigăm aceste alegeri și pe cele prezidențiale pentru a opri  această frică, umilință, insultele și sărăcia”, a încheiat Țîrdea și i-a înmânat microfonul lui Dodon în aplauze.

„Bogdan Caidîrovici a explicat totul”

Fostul președinte Dodon a mulțumit în primul rând celor adunați pentru sprijinul acordat, inclusiv la ultimele alegeri, când 98,7% l-au votat, și, după ce a primit aplauze din partea publicului, a revenit la narațiunea sa deja cunoscută.
„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea

„Ați înțeles imediat cine este Maia Sandu. În Moldova, toată lumea a înțeles, dar diaspora… Eu nu sunt împotriva diasporei, dar cred că ar trebui să voteze doar cei care sunt în țară [„Da, da!” – l-a susținut publicul]. Am trecut deja de linia roșie. În țară sunt mai puțini moldoveni decât în ​​străinătate. Și este greșit ca cei care nu locuiesc în Moldova să decidă soarta celor care locuiesc aici. Dacă ești patriot, dacă ești pentru țara ta, atunci vino și votează aici cel puțin o dată la patru ani. Și trebuie neapărat să adoptăm o astfel de lege. Nu suntem împotriva diasporei, dar lăsați-i să vină să voteze”, a spus el.

După aceasta, Dodon a spus că actualul primar al satului, ales din partea formațiunii “Partidul Nostru”, a trecut de partea PAS, deoarece ar fi fost obligat să facă acest lucru: „I s-a deschis dosar penal, și a fost forțat prin șantaj. .” ( Redacția este gata să-i ofere dreptul la replică primarului menționat în text – NM ).

Și, „dacă este un om decent”, a continuat Dodon, atunci „nu se va vota pe el, pentru că acesta este un vot pentru Maia Sandu”.

„Mi-au intentat și mie12 dosare penale. Știți de ce? Le este frică. Dacă aș fi încălcat ceva, aș fi fost închis de mult. S-au gândit că voi fugi și îi voi saluta de undeva la televizor. Dar am decis să trec prin toate astea”, a spus Dodon și a îndemnat din nou oamenii să voteze împotriva PAS la alegerile locale.

Dodon a vorbit și despre politica externă, declarând că „nu înțelege de ce Maia Sandu a invitat-o ​​pe Tihanovskaia – am fost în relații bune cu Lukașenko chiar și atunci când a fost dificil: ne permitea să exportăm prin Belarus mere și vin și am câștigat ceva bani. Și Maia Sandu îl invită pe inamicul lui Lukașenko la noi și o așază lângă ea. De ce să faci toate astea?

„Afacerile rusești trec prin Georgia, dar ar fi putut trece prin Moldova”

Fostul președinte a recomandat insistent să voteze „vedeta”.

„Cei care vă oferă bani – acești bani v-au fost furați. Sau îți dau acești bani și apoi ți-i iau de trei ori. Dacă ne dau bani, noi luăm banii, dar îi votăm pe socialiști [publicul aplaudă zgomotos]. Nimeni nu va ști cum o să votați. Intrați în cabină ca la spovedanie, dar aici nici măcar preotul nu știe cum ați votat”, s-a adresat Dodon publicului. El a adăugat că acum este important să ne unim pentru „a ne clarifica cu Maia Sandu” pentru că „oricine altcineva, indiferent cine, va fi mai bun decât ea, pentru că nu Moldova nu a mai fost niciodată la un nivel atât de jos”.

„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea

NewsMaker

Dodon i-a reproșat în continuare actualului președinte că a făcut același lucru pe care l-a făcut Zelenski: „A închis mass-media, a arestat politicieni, a interzis partidele”.

„Era clar că Rusia nu va permite ca NATO să ajungă la granița sa. Aceasta este siguranță. Dar Maia Sandu a spus că trebuie să aderăm la NATO. Și de la astfel de cuvinte a început războiul în Ucraina. […] Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie. Când mor sute de mii de oameni, aceasta este o tragedie pentru orice națiune. Dar înțelegem că ucrainenii sunt folosiți pentru jocurile geopolitice. Și războiul nu este pentru Ucraina, războiul este pentru viitorul lumii. Occidentul luptă împotriva Rusiei și, din păcate, s-a dovedit că acest lucru se întâmplă în Ucraina”, a subliniat el.

Totodată, Dodon crede că „dacă Moldova ar fi o țară neutră, din păcate pentru ucraineni, ar fi câștigat și ea, precum Georgia, a cărei creștere economică anul trecut a fost de 10%, pentru că afacerile rusești trec acum prin Georgia, și ar fi putut trece prin Moldova.” Dar, din păcate, a continuat el, Maia Sandu „nu va înțelege asta, pentru că nimic nu o ține în țara asta”.

După ce și-a încheiat discursul, Dodon a spus că se grăbește la următoarea întâlnire, dar a promis că va răspunde la câteva întrebări. Cu toate acestea, oamenii nu au adresat întrebări ci doar cuvinte de laudă și de susținere pentru actualul candidat pentru funcția de primar al satului și pentru Dodon personal. Una dintre femei i-a urat lui Dodon putere și sănătate și i-a făcut cunoștință cu soțul ei, cu care este căsătorită de 70 de ani.

***

După o serie de fotografii comune, oaspeții din Capitală au plecat la Drochia.

„Hitler s-a răsucit în mormânt”. Cum au făcut agitație în nordul Moldovei, pentru socialiști și împotriva Maiei Sandu, Dodon și Țîrdea

NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: