„Sunt obligat să apăr voturile alegătorilor mei”. Dodon a felicitat-o pe Sandu, dar va contesta rezultatul alegerilor (LIVE)
Full Article 3 minutes read

„Sunt obligat să apăr voturile alegătorilor mei”. Dodon a felicitat-o pe Sandu, dar va contesta rezultatul alegerilor (LIVE)

Președintele Igor Dodon, care nu a obținut al doilea mandat în calitate de șef al statului, a declarat că rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală sunt preliminare și că va apela la mijloacele legale pentru a apăra votul alegătorilor săi. El a chemat la calm și a îndemnat susținătorii care l-au votat să nu iasă la proteste. 

Declarațiile au fost făcute după întrevederea din 16 noiembrie cu premierul Ion Chicu și președinta legislativului, Zinaida Grecianîi.

„Vreau să felicit toți cetățenii că putem trage linia, ne calmăm și mergem mai departe. Rezultatele preliminare arată că oponenta mea este câștigătoare, este vorba despre rezultate preliminare și vreau preliminar să o felicit”, a declarat Igor Dodon.

Candidatul susținut de PSRM a menționat că staff-ul său electoral a înregistrat mai multe încălcări fără precedent:

„Blocarea dreptului de vot a cetățenilor din stînga Nistrului, transportarea alegătorilor din țările membre ale UE, implicarea prin declarații a diferitor oficiali și influențarea votului. Pe parcursul acestei nopți, dimineața, am primit sute și mii de mesaje de la concetățenii noștri, alegătorii mei, care întreabă cu lacrimi de ce să permitem celor care au fraudat alegerile și să nu contestăm.  Repet, o felicit preventiv pe Maia Sandu cu acest rezultat, dar sunt obligat să apăr voturile alegătorilor mei prin căile legale: CEC, judecată”, a precizat Dodon.

Igor Dodon a îndemnat la calm și a menționat că în mod categoric nu cheamă la proteste: „Nu ne dăm la provpocări, nu ieșim la proteste, mergem pe calea legală. În cazul că instanețele vor confirma că totul a avut loc legal, atunci vom pune punct și acestei campanii electorale. Un lucru foarte important: nu trebuie să permitem destabilizarea situației, știu că sunt doritori să arunce țara în criză. Eu sunt un cetățean responsabil. Vedeți că am felicitat-o pe Maia Sandu, cu toate cum s-a comportant față de mine, de alegătorii noștri… Lăsăm apelurile la ură, denigrare. Pe cei care m-au susținut sunt ferm convins că îi voi convinge să fie calmi și reținuți. Faceți la fel. S-a terminat o partidă, începe următoarea. Nu se știe care mai interesantă”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a mai menționat că până pe 24 decembrie rămâne președintele Republicii Moldova cu toate împuternicirile depline și anunță consultări cu fracțiunile parlamentare: „Inițiez discuții cu fracțiunile din parlament. Azi PSRM, mâine PD, PAS, DA și cu alte grupuri parlamentare pentru a înțelege care sunt viziunile și avem câteva legi importante, buget, politica fiscală, un pachet de legi pentru FMI și vom merge în 3 cu premierul și președintele parlamentului. Repet, trebuie să evităm o criză politică gravă”, a încheiat Dodon.

În ajun, Igor Dodon a declarat că urmează „schimbări majore” în politica din Republica Moldova.

Menționăm că Igor Dodon rămâne președinte cu drepturi depline până la învestirea în funcție a Maiei Sandu, care a cîștigat scrutinul prezidențial din 15 noiembrie.

Conform informațiilor publicate de Comisia Electorală Centrală, după procesarea tuturor proceselor verbale, Maia Sandu a obținut 57,75%, iar Igor Dodon, candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor – 42,25%. Rata de participare la vot a constituit 52,78%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: