IGSU a lansat primele versiuni în cazul incendiului de la Liceul „Liviu Deleanu” din capitală
Full Article 3 minutes read

IGSU a lansat primele versiuni în cazul incendiului de la Liceul „Liviu Deleanu” din capitală

Incendiul care a cuprins acum zece zile demisolul Liceului „Liviu Deleanu” din capitală ar fi fost cauzat de încălcarea regulilor de protecție împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Concluzia aparține Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a fost făcută publică pe 15 aprilie. Specialiștii anunță că au examinat mai multe versiuni, care au fost excluse, rând pe rând. Concluziile urmează a fi remisă organului de urmărire, pentru efectuarea în continuare a investigațiilor de rigoare.

Potrivit IGSU, una dintre versiunile înaintate inițial a fost suprasolicitarea rețelei electrice.

„Prelucrând această ipoteză, specialiștii au stabilit că urme caracteristice producerii scurtcircuitului nu au fost depistate, astfel excluzând versiunea”, anunță sursa citată.

O altă ipoteză înaintată a fost imprudența în timpul fumatului. Însă și această versiune a fost exclusă, anunță IGSU, întrucât la fața locului nu au fost depistate produse de tutungerie sau alte surse de aprindere.

„În urma cercetării statice și dinamice a locului de incendiu, angajații IGSU au stabilit că la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație, iar muncitorii au efectuat acțiuni de sudură. Specialiștii IGSU au analizat condițiile de inițiere a arderii în urma procesului de sudură, astfel stabilind că în urma acestui proces se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile. Astfel, analizând minuțios toate detaliile angajații IGSU au ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză de producere a arderii este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică”, mai anunță IGSU.

Învățământul cu prezență fizică la Liceul „Liviu Deleanu”, deocamdată incert

Între timp, responsabilii de la Primăria Chișinău informează că învățământul la Liceu, cu prezență fizică, rămâne, deocamdată, incert. Autoritățile municipale susțin că sunt în așteptarea raportului din partea Centrului de Sănătate Publică, care a prelevat probe de aer. Documentul urmează a fi examinat astăzi, 15 aprilie, la o altă ședință a CSE Buiucani, unde va luată o decizie corespunzătoare.

Primăria Chișinău anunță că până miercuri, 17 aprilie, va fi întocmit un caiet de sarcini cu suma estimativă a cheltuielilor necesare în vederea restabilirii tuturor pagubelor din cadrul instituției.

***

Amintim că incendiul a izbucnit pe 5 aprilie 2024 în demisolul instituției de învățământ. În urma arderii au fost evacuate aproximativ 1900 de persoane. În misiunea de lichidare a incendiului au participat 60 de salvatori și pompieri cu 10 unități de tehnică. Datorită mobilizării eficiente a corpului didactic și a responsabililor din cadrul instituției de învățământ, nici o persoană nu a avut de suferit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: