„Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă”. Reacția Maiei Sandu, după ce inițiativa sa a fost adoptată în Parlament
Full Article 2 minutes read

„Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă”. Reacția Maiei Sandu, după ce inițiativa sa a fost adoptată în Parlament

Președinta țării a venit cu o reacție după ce majoritatea parlamentară a adoptat, în prima lectură, legea care prevede că debitorul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă acesta nu dispune de o altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta. Proiectul de lege a fost elaborat de administrația prezidențială.

„Am înaintat proiectul de modificare a Codului de executare la 26 martie și mă bucur că inițiativa este susținută de noul Legislativ. Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență ori să se dispună ca locuința lor să fie sechestrată pentru o datorie mică”, a menționat Maia Sandu prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Mecanismul de protecție, creat de modificările introduse, stabilește, între altele, că cetățeanul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă acesta nu dispune de altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta. Tot aici se înscrie starea de urgență, de asediu sau de război și starea de urgență în sănătate publică. Proiectul mai propune extinderea listei bunurilor și veniturilor cetățeanului, care nu pot fi urmărite. Printre ele se numără bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, cu condiția că valoarea fiecăruia să nu depășească suma de 5000 de lei. De asemenea, lista a fost completată cu bunurile copiilor debitorului, obiectele de cult religios, verighetele sau alte obiecte care au o valoare sentimentală sau personală.

Astfel, dacă debitorul este agricultor, nu pot fi urmărite alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

„Trebuie să creăm un stat în care fiecare cetățean să aibă o viață demnă și să știe că, dacă a ajuns în situație de risc, autoritățile au grijă de el. O facem inclusiv prin acest proiect de lege, care îi va proteja de abuzuri pe cei mai vulnerabili”, a mai scris șefa statului.

Proiectul urmează a fi examinat în lectura a doua.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: