Îi vor pe Sandu, Recean și Grosu, nu pe Bolea. Fermierii anunță că vor bloca și azi vama Leușeni
Full Article 2 minutes read

Îi vor pe Sandu, Recean și Grosu, nu pe Bolea. Fermierii anunță că vor bloca și azi vama Leușeni

Protestul agricultorilor continuă și joi, 15 februarie, pentru a noua zi consecutiv. Asociația „Forța Fermierilor” avertizează că frontiera cu România prin Vama Leușeni ar putea fi blocată și astăzi cu tractoare. Protestatarii așteaptă un dialog cu conducerea țării, nu cu ministrul agriculturii, precizează asociația într-un comunicat. Între timp, Serviciul Vamal a îndemnat călătorii să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-română, decât Vama Leușeni.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii vor protesta astăzi, 15 februarie, pe 7 adrese. Este vorba de: traseul Cantemir – Cahul și Cahul – vama Oancea; orașul Fălești, traseul Orhei-Rezina; intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca; drumul Chișinău – Dubăsari, precum și la Vamala Leușeni, care este blocată cu tractoare pentru a patra zi consecutiv.

„Agricultorii au regretat că ieri autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a redirecționa traficul. Fermierii consideră că acest lucru se face premeditat, în scopul generării confruntărilor la punctul de trecere. Protestatarii așteaptă un dialog cu conducerea țării (nu cu ministru al agriculturii) și menționează că revendicările lor au fost vociferate public”, anunță Forța Fermierilor.

Potrivit sursei citate, principalele două revendicări ale fermierilor țin de îndeplinirea promisiunii cu motorină română și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023.

„Altfel ei sunt falimentați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară”, precizează Asociația.

Amintim că fermierii și-au început protestele pe 7 februarie. Ei au anunțat că vor protesta pe o perioadă nedeterminată. De patru zile, un grup de fermieri blochează Vama Leușeni și cer întrevederi cu prim-ministrul Dorin Recean, președinta Maia Sandu sau cu speakerul Igor Grosu.

Pe 14 februarie, premierul a anunțat că se va întâlni cu fermierii la o ședință, care urmează să aibă loc pe 16 februarie, la Guvern. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că Guvernul a alocat bani în sectorul agricol și a făcut apel la fermierii-protestatari să respecte drepturile tuturor cetățenilor, atunci când protestează. Potrivit lui, problemele din sector vor fi rezolvate, dar gradual și țintit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: