„Îmi plânge sufletul căci la datorie am stat pentru a salva vieți”. Mesajul unei asistente medicale, diagnosticate cu COVID-19

O asistentă medicală de la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii a povestit într-o postare pe Facebook cum a ajuns să fie infectată cu COVID-19. Aceasta spune că a stat la datorie pentru a salva vieți, însă a ajuns „victima virusului ucigaș”.

„Vă scriu printre lacrimi și nu vă pot reda în cuvinte ce momente am trăit și ce momente trăiesc la acest moment. Eu, fiind asistentă medicală superioară în secția de reanimare a Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1, muncesc și zi și noapte, salvând viață a celor mai gingașe ființe, copii D-stre. La data de 17.03 în secția sus numită a fost internată o mama cu copil mic în stare gravă”, a scris asistenta medicală.

„În această zi pe 20.03 am fost 24 ore în schimb cu o asistentă medicală. Ambele am stat 24 ore la datorie. A doua zi, asistenta, adică colega mea a persistat febră 37.5, iar a doua zi 37.8. A chemat urgența și a fost testată pozitiv cu COVID-19. În acest context, eu, colega, medicul de gardă am aflat în seara pe 20.03 la ora 20.00 de la un sunet primit de la vicedirectorul instituției că soțul acestei doamne Y e testat pozitiv cu COVID-19. Nu vă pot reda ce stare am avut noi acei care am stat zile și nopți alături de copilașul doamnei Y, copilul fiind în stare gravă. Colega mea care pe 22.03 a chemat urgență a fost testată pozitiv și internată”, a mărturisit femeia.

De asemenea, aceasta a scris că „mama acestui copil a prezentat febră joi seara, adică pe 19.03. Mama a fost interogată la internare de nenumărate ori despre faptul dacă nu are pe nimeni care ar fi avut contact. Mama a negat acest fapt, tocmai vineri seara pe 20.03 când am primit apelul de la vicedirectorul instituției că soțul ei este pozitiv, am acționat de urgență și am chemat echipa de urgență. A fost transportata la alta instituție”.

Ulterior, asistenta medicală a declarat că și ea a început să se simtă rău.

„Marți când m-am trezit la 09.30 am simțit brusc o oboseala și durere musculara. Am pus mâna pe termometru și la fiecare 15 minute am măsurat febra. Era 36.8, apoi 37.0, maxima fiind de 37.0. Și foarte fulminant a apărut o tuse uscata, spazmată și dureri în regiunea toracală. Atunci nu am stat mult și am chemat urgența. Am plecat împreună cu fiica să facem testul. Până seara am aflat rezultatul, eu pozitiv, fiica negativ”, a mai precizat asistenta.

„Vreau doar sa vă liniștiți ce ține de mine, eu am respectat cu strictețe și la nivel conștient pericolul care ne omoară, nu vă fie frică de mine, eu când s-a început febră și tusea bruscă am stat în casă alături de fiica și mă bucur mult că nu a reușit virusul sa o atace și pe ea. Să știți că îmi iubesc foarte mult profesia, vă iubesc pe voi cei care mă susțineți și încurajați în aceste momente prin care am trecut și mai trec, îmi plânge sufletul căci la datorie am stat pentru a salva vieți, dar cu părere de rău am ajuns victima virusului ucigaș doar din inconștiența unei mame care nu s-a gândit la copilul ei, nu tocmai la al meu dar la 40 de persoane care ne-a pus în această situație. Să aveți încredere și curajul să spuneți adevărul. Va pup și va doresc din suflet sănătate să fiți ocoliți de acest virus ucigaș”, a mai scris femeia.

Precizăm că în Republica Moldova au mai fost confirmate încă 28 de cazuri de infectare cu COVID-19. Astfel bilanțul celor infectați a ajuns la 177 de persoane.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: