„Împreună pentru țară“. Chicu a fost la CEC: se vrea în cursa pentru prezidențiale
Full Article 5 minutes read

„Împreună pentru țară“. Chicu a fost la CEC: se vrea în cursa pentru prezidențiale

Ex-premierul Ion Chicu a depus, pe 21 august – la Comisia Electorală Centrală (CEC), listele cu membrii grupului de inițiativă în contextul alegerilor prezidențiale. Dacă va fi înregistrat, grupul va colecta semnături în susținerea candidaturii lui Chicu la funcția de președinte al țării. Anterior, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) – condus de Ion Chicu – a anunțat că va boicota referendumul care se va desfășura în paralel cu alegerile prezidențiale. Liderul partidului nu vede nicio contradicție în decizia de a boicota referendumul și semnătura din Pactul „Pentru Europa”. 

În dimineața zilei de 21 august, Chicu a anunțat pe o rețea de socializare despre o „adunare de constituire a Grupului de Inițiativă pentru înregistrarea candidatului PDCM la alegerile Președintelui Republicii Moldova”.

„Vă mulțumesc pentru încredere, Stimați Colegi! (…) Împreună pentru Țară!”, a adăugat liderul PDCM.

Ulterior, el a menționat că a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea grupului de inițiativă.

Pe 21 august, în Republica Moldova, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, un candidat va constitui, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă. Pentru înregistrarea grupului, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, va fi depus la Comisia Electorală Centrală un set de documente. Comisia va analiza documentele în termen de 3 zile și va adopta o decizie în acest sens. Dacă vor fi înregistrate, grupurile de inițiativă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Detalii AICI.

***

PDCM, condus de Ion Chicu, a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice în aprilie 2021. Ion Chicu a devenit premier al Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2019, după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM (înainte de plecările masive din PDM). Pe 23 decembrie 2020, Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru. Înainte de a prelua funcția de prim-ministru, Ion Chicu a fost consilierul președintelui Igor Dodon.

În ianuarie 2024, Partidul Socialiștilor a declarat că discută cu mai multe partide extraparlamentare despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Detalii AICI.

În februarie 2024, PDCM a anunțat că va avea candidatul său la alegerile prezidențiale și că nu consideră eficientă opțiunea de identificare a unui candidat comun a mai multor formațiuni politice. Detalii AICI. Ulterior, în aprilie, Chicu și-a anunțat intenția să participe la alegerile prezidențiale. Totuși, a adăugat el, decizia finală aparține consiliului politic național al PDCM. Detalii AICI. Totuși, în iunie, reprezentanții PDCM au anunțat că Ion Chicu va candida din partea partidului la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Detalii AICI.

Deși și-a declarat susținerea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fiind cosemnatar al Pactului „Pentru Europa”, PDCM a anunțat că va boicota referendumul care se va desfășura în paralel cu alegerile prezidențiale. Contactat pentru o explicație, Chicu a spus că nu vede nicio contradicție. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie, pe moldoveni îi așteaptă un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Persoanele care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial sunt:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier);

– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);

– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);

– Alexandru Arseni (doctor în drept);

– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Șor);

– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE, candidat independent);

– Octavian Țîcu (istoric, ex-deputat);

– Igor Munteanu (liderul CUB).

Mai precizăm că, pe 7 august 2024, CEC a decis să nu înregistreze blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” – format din partidul „Renaștere”, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul „Șansă” și partidul „Victorie” – pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: