Fostul premier Ion Chicu intenționează să participe la alegerile prezidențiale: voi solicita acordul partidului 
Full Article 3 minutes read

Fostul premier Ion Chicu intenționează să participe la alegerile prezidențiale: voi solicita acordul partidului 

Fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), intenționează să participe la următoarele alegeri prezidențiale. Totuși, a adăugat el, decizia finală aparține consiliului politic național al PDCM. „Mă voi strădui să fiu convingător pentru colegii mei”, a menționat liderul partidului.  

La emisiunea Rezoomat de la Rlive TV, Chicu a spus că „PDCM va avea candidat pentru alegerile prezidențiale” și că el va cere consiliului politic național al partidului „acordul” pentru a participa la scrutin.

„Decizia finală aparține consiliului politic național. (…) Vom convoca acest for, acest consiliu, cred că în luna iunie pentru a decide nominal asupra candidatului. Eu voi cere consiliului susținerea, dar trebuie să vă spun că am concurenți. O parte nu sunt din partid, s-au adresat ca să-i susținem pe ei pentru a candida la funcția de președinte. De aceea, PDCM va avea candidat, eu voi solicita acordul consiliului dar decizia finală trebuie să fie una asumată”, a menționat Chicu.

Întrebat dacă este pregătit să devină candidatul partidului la funcția de președinte, Chicu a răspuns: „Mă voi strădui să fiu convingător pentru colegii mei”.

***

Amintim, în ianuarie 2024, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a declarat că discută cu mai multe partide extraparlamentare despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Partidele s-ar putea uni în jurul unui candidat sau eventual a doi candidați. Precizările au fost făcute de socialistul Vlad Batrîncea. Potrivit acestuia, candidatul comun nu trebuie să fie înaintat doar de un singur partid, astfel el „ar trebui să fie apolitic și deasupra anumitor interese partinice”. Detalii AICI.

În februarie 2024, PDCM a anunțat că va avea candidatul său la alegerile prezidențiale și că nu consideră eficientă opțiunea de identificare a unui candidat comun a mai multor formațiuni politice. Motivul – „progresul modest realizat în procesul de identificare” și „termenii restrânși rămași până la exercițiul electoral prezidențial”. Detalii AICI.

PDCM, condus de Ion Chicu, a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice în aprilie 2021. Ion Chicu a devenit premier al Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2019, după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM (înainte de plecările masive din PDM). Înainte de a prelua funcția de prim-ministru, Ion Chicu a fost consilierul președintelui Igor Dodon. Pe 23 decembrie 2020, Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru.

***

Cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele în toamna acestui an. Până acum, doar președinta Maia Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat. Fostul primar de Bălți Renato Usatîi a admis că și-ar putea înainta candidatura. În martie 2024, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu excludea că ar putea candida la funcția de președinte al țării. Totuși, o decizie în acest sens ar urma să fie luată doar în cadrul partidului pe care îl conduce – Mișcarea Alternativa Națională. Liderul socialiștilor Igor Dodon ar fi gata să-l susțină pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic a „4-5 forțe de opoziție”, la alegerile prezidențiale. Totuși, Dodon a spus că socialiștii încă caută cu alte „2-3-4 partide un candidat”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: