În așteptarea discursului Maiei Sandu. La Bruxelles începe Summitul Parteneriatului Estic
Full Article 3 minutes read

În așteptarea discursului Maiei Sandu. La Bruxelles începe Summitul Parteneriatului Estic

Astăzi, 15 decembrie, la Bruxelles se va desfășura Summitul Parteneriatului Estic, la care participă liderii UE și ai țărilor-membre ale Uniunii. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va susține un discurs după ora 17:00.

La eveniment participă, pe lângă liderii UE, reprezentanții Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Ucrainei și Moldovei. Belarusul și-a suspendat anterior participarea, din cauza sancțiunilor adoptate de UE, după aterizarea forțată, la Minsk, a avionului în care se afla bloggerul Roman Protasevici.

Uniunea Europeană este reprezetantă de către președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Summitul se va concentra pe sprijinirea a cinci domenii-cheie – economie, guvernanță, mediu, digital și societate. Aceste priorități se bazează pe realizările anterioare ale Parteneriatului Estic, luând în considerare noile provocări și oportunități – în special tranziția ecologică și digitală, în contextul redresării post-pandemie”, se arată pe site-ul evenimentului.

Întrevederea va începe la ora 16:00, după care sunt planificate conferințe de presă. Președinta țării Maia Sandu urmează să susțină un discurs între orele 17:00 și 17:30. Din delegația Republicii Moldova mai fac parte Cristina Gherasimov, secretar General al Aparatului Președintelui, Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și ambasadoarea Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Amintim că agenda Parteneriatului Estic pentru redresare, reziliență și reformă este susținută de un plan economic și de investiții ambițios. În următorii cinci ani, acest plan va mobiliza 2,3 miliarde EUR din bugetul UE sub formă de granturi, finanțare mixtă și garanții, pentru a stimula locurile de muncă și creșterea economică, pentru a sprijini conectivitatea și tranziția ecologică și digitală.

Dar acesta este doar începutul: sprijinul UE în cadrul Planului Economic și de Investiții ar trebui să faciliteze viitoarele investiții publice și private, prin unirea forțelor UE, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a altor Instituții Financiare Internaționale, precum și instituții de finanțare pentru dezvoltare din statele membre ale UE, guvernele naționale, regionale și locale ale țărilor partenere, primării, după caz, și investitori privați. În acest fel, se așteaptă ca planul să mobilizeze până la 17 miliarde EUR în investiții publice și private pentru a sprijini redresarea post-pandemie.

Cu toate acestea, aceste investiții trebuie combinate cu progrese clare în domeniile reformei. Anume – sistemului judiciar, administrația publică și drepturile omului – pilonul de Guvernanță. Acesta include sprijinul pentru democrație, drepturile omului, reformele statului de drept, sprijinul pentru lupta împotriva corupției, egalitatea de gen, sprijinul pentru societatea civilă și mass-media independentă – toate valorile cheie ale Uniunii Europene și baza unei societăți puternice, care asigură cetățenii săi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: