În Chișinău va fi construit un Cartier Istoric. Acesta va include și porțiunea de cu pavaj istoric de pe str. 31 August
Full Article 2 minutes read

În Chișinău va fi construit un Cartier Istoric. Acesta va include și porțiunea de cu pavaj istoric de pe str. 31 August

În Chișinău urmează a fi construit un Cartier Istoric. Proiectul arhitectural al cartierului respectiv a fost prezentat de ministrul Culturii Sergiu Prodan în cadrul unei conferințe de presă din 1 februarie. Cartierul Istoric care va fi construit se înscrie într-o listă de activități pe care Ministerul Culturii își propune să le realizeze pe parcursul anului 2024, cu scopul protejării patrimoniului construit al țării noastre.

Cartierul Istoric din capitală va fi construit în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și Pușkin și va include și porțiunea cu pavaj istoric de pe str. 31 August 1989. Conceptul, al cărui autor este arhitectul Roland Rotar, pornește de la o viziune unitară asupra acestui cartier istoric, unde se află mai multe clădiri istorice și de patrimoniu ale țării – Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Biblioteca Națională sau Palatul Național.

Ne propunem ca acest cartier să devină o zonă culturală distinctă a unei capitale europene – cu spații publice în care să se desfășoare simultan evenimente, reabilitat cu materiale care se potrivesc cel mai bine contextului istoric”, a declarat Sergiu Prodan, relatează Moldpres.

Potrivit ministrului, proiectul răspunde soluției identificate la platforma de discuții privind amenajarea străzii 31 August 1989, care a reunit reprezentanți ai Primăriei, ai societății civile și ai comunității de profesioniști – și anume, ca această porțiune să fie pietonală. Oficialul a specificat, totodată, că Ministerul Culturii se angajează să amenajeze spațiile care aparțin statului din acest perimetru, strada propriu-zisă rămânând în responsabilitatea municipalității. În acest context, ministrul Prodan a chemat Primăria Chișinău la colaborare pentru a crea împreună, în capitală, o zonă pietonală adevărată, în beneficul cetățenilor și al turiștilor care ne vizitează țara.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: