În Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe 15 martie 2022. Hotărârea a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) pe 13 ianuarie, și publicată pe 14 ianuarie.
Cum se va intra în țară?
Începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă în baza unuia din documentele:
– certificat de vaccinare;
– test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat);
– concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);
– un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.
Zona portocalie: Restaurantele vor funcționa la capacitate de 75%, intrare doar cu certificat Covid
Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecție. Astfel, începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75% din capacitate.
Zona verde și galbenă: mese festive doar cu certificat Covid
Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise numai cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben.
Zona roșie: fără evenimente private
În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă: astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise.
Acces la Aeroport doar pentru pasageri
Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor.
În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.
Hotărârea CNESP survine pe fondul unei creșteri cu 77% a numărului de cazuri de îmbolnăviri în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară, ceea ce a condus inclusiv la trecerea municipiului Chișinău în pragul de alertă portocaliu.
Potrivit CNESP, acoperirea vaccinală cu schema completă în populaţia generală, raportată la numărul de populaţie conform recensământului din anul 2014, este de cca 29%, iar conform datelor BNS pentru populaţia cu reşedinţă obişnuită este de 31,8%, ceea ce constituie totuşi un nivel sub ţinta de 70% necesară pentru atingerea imunităţii colective. În data de 10 ianuarie 2022, în Republica Moldova, prin metoda de secvenţiere, s-a confirmat prezenţa tulpinii Omicron în proporţie de 10% din toate probele preselectate, celelalte fiind tulpina Delta.
Tot pe 13 ianuarie, în mun. Chișinău a fost instituit prag portocaliu de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.