În Moldova și în România sunt anulate cursele aeriene din cauza coronavirusului. Ce se întâmplă? Banii vor fi returnați?
Full Article 5 minutes read

În Moldova și în România sunt anulate cursele aeriene din cauza coronavirusului. Ce se întâmplă? Banii vor fi returnați?

România a sistat cursele aeriene spre și dinspre Italia, iar Moldova a interzis zborurile spre Chișinău pentru cetățenii țărilor în care au fost înregistrate focare de coronavirus: de acolo, la bordul aeronavelor vor avea acces doar cetățenii Moldovei. NM a studiat, cum s-a modificat orarul curselor companiilor aeriene, cum acestea rezolvă problema curselor anulate și cea a returnării banilor, precum și dacă s-au schimbat prețurile biletelor.

Restricțiile

România a sistat până la 23 martie zborurile spre și dinspre Italia. Autoritățile Moldovei au renunțat la astfel de măsuri, însă au hotărât să impună restricții pentru cetățenii străini: ei nu vor avea dreptul să zboare spre Moldova din țările în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus.

Prim-ministrul Ion Chicu a comunicat pentru NM că la bordul aeronavelor care vor zbura din aceste țări spre Chișinău vor avea acces, începând cu 10 martie, doar cetățenii Moldovei: „În zonele de risc, noi vom permite accesul la bord doar cetățenilor Moldovei. Noi nu putem interzice definitiv zborurile din aceste țări. Dacă vom face aceasta, oamenii oricum vor veni, cu microbuzele, într-o stare și mai rea”. Potrivit afirmațiilor premierului, Moldova nu poate să interzică cetățenilor săi să revină acasă. „Ei sunt oamenii noștri și noi suntem obligați să le permitem să vină acasă. Așadar, acum noi nu vom sista zborurile. Cât va dura aceasta, e greu de spus. Cred că problema nu se va rezolva în curând”, a spus Chicu.

Ce să facă cei care au cumpărat deja bilete

În caz de anulare a curselor, compania Wizz Air (efectuează zboruri din majoritatea aeroporturilor din România) promovează următoarea politică standard: se rezervează gratuit bilete pentru alte zile, se restituie 100% din banii pentru bilet, se restituie 120% din sumă, însă acești bani se vor păstra pe contul clientului în compania Wizz Air și cu suma respectivă el va putea doar să cumpere alte bilete de la această companie.

Compania aeriană Blue Air din România (efectuează curse și din Iași și București în orașele din Italia) a anunțat că a luat măsuri similare. În caz de anulare a cursei, pot fi rezervate alte bilete, se poate obține un voucher pentru procurarea altor bilete avia ori se restituie suma deplină pentru bilet.

Cum s-a modificat orarul companiilor aeriene din Moldova

Serviciul de presă al Air Moldova a comunicat pentru NM că n-a anulat încă nicio cursă dintre Italia și Moldova. Însă a refuzat să ofere detalii, motivând prin faptul că mai târziu va publica un comunicat de presă.

Cei de la compania Fly One au menționat pentru NM că au anulat zborurile Chișinău – Verona pentru luna martie. Pasagerilor care au cumpărat bilete în această perioadă le-au propus să schimbe data zborului ori să le returneze banii pentru bilet, fie să ia bilet pentru cursa Chișinău – Parma. La întrebarea, cum Fly One va acționa în cazul în care cetățenilor străini le vor fi interzise zborurile de tranzit prin Moldova – ceea despre ce vorbeau autoritățile moldovenești, cei din companie au menționat că nu știu nimic despre aceasta.

Wizz Air a anunțat încă acum o săptămână despre reducerea de două ori a numărului de curse dintre Italia și Moldova. Dacă o cursă a fost anulată, compania a propus pasagerilor să schimbe data zborului ori să le fie returnați banii, fie să li se achite 120% din valoarea biletului pentru procurarea altor bilete de la această companie.

Potrivit informației de pe site-ul Wizz Air, în prezent, sunt inaccesibile zborurile din Chișinău spre Milano și Veneția și înapoi, pentru toată luna martie. Compania n-a anulat cursele spre alte orașe de la nordul Italiei, de exemplu, Verona sau Torino. Serviciul de presă al Wizz Air nu a răspuns la demersul în care NM a întrebat dacă această companie intenționează să anuleze cursele și spre alte orașe de la nordul Italiei, unde s-au înregistrat focare de coronavirus.

Ce se întâmplă cu prețurile biletelor

Wizz Air vinde bilete pentru săptămâna viitoare, de exemplu, din Chișinău spre Torino, cu 35 de euro (într-o direcție). Iar prețul biletului retur pornește de la 60 de euro.

De menționat că prețul biletelor din Chișinău spre Verona, pentru ziua de 15 martie, pornește de la 243 de euro. Biletele de la Wizz Air din Verona spre Chișinău, pentru aceeași săptămână, sunt deja vândute. Pentru următoarea zi liberă, 18 martie, prețul biletelor este de 130 de euro. Pentru ziua de 11 martie, din Chișinău spre Bologna, biletele vor costa 175 de euro într-o direcție. Iar zborul dinspre Bologna spre Chișinău, în aceeași zi, va costa 230 de euro.

Pentru luna martie, biletele din Chișinău spre Milano cu Air Moldova pornesc de la 69 de euro. Din Milano spre Chișinău – de la 85 de euro.

În luna martie, biletul de la Chișinău până la Parma cu Fly One costă de la 59 de euro, iar retur – de la 74 de euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: