În Moldova va fi creată o agenție responsabilă de prevenirea violenței împotriva femeilor. Se va subordona premierului
Full Article 3 minutes read

În Moldova va fi creată o agenție responsabilă de prevenirea violenței împotriva femeilor. Se va subordona premierului

În Republica Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Conceptul fondării instituției a fost prezentat în cadrul unei ședințe de consultări publice, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană.

La eveniment, organizat pe 18 iulie, au participat deputați, membre ale Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, reprezentanți ai ministerelor, ai Agențiilor ONU, ai misiunilor diplomatice din țara noastră, ai ONG-urilor din domeniu etc.

Potrivit reprezentanților Parlamentului, consultările publice au fost organizate în contextul implementării Convenției de la Istanbul, ratificată în anul 2021 de Parlament.

Prin această ratificare, țara noastră s-a angajat deplin să declare ferm și tare toleranță zero tuturor formelor de violență – domestică, împotriva femeilor, împotriva fetelor. Am identificat câteva angajamente clare pe care ni le propunem pentru perioada imediat următoare, unul dintre ele fiind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Noi înțelegem că provocarea cea mai mare este de a ne coordona eforturile mult mai bine, pentru că intențiile tuturor sunt bune, voință este mare și puternică, acum este important să ne organizăm cât mai bine”, a declarat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană Doina Gherman.

Se menționează că Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice va funcționa ca o structură administrativă centrală și autonomă, subordonată premierului Republicii Moldova. Agenția va include atât aparatul central, cât și subdiviziunile teritoriale.

Potrivit conceptului, Agenția va fi responsabilă de coordonarea procesului de implementare a programelor naționale, va oferi asistență Guvernului în implementarea politicilor de prevenire și combatere a acestor fenomene, precum și va monitoriza și va evalua politicile publice din domeniu.

De asemenea, în fiecare an, Agenția va prezenta Guvernului un raport despre situația și progresele înregistrate în procesul de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor.

După definitivarea conceptului, va fi înregistrat un proiect de lege privind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice, care va fi examinat în plenul Parlamentului.

Amintim că despre intenția autorităților de a crea o Agenție pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, în iunie 2023. Oficialul a spus că „această agenție va avea un rol cheie în sistemul integrat pe care îl construim, axat pe educație la nivel primar și secundar, formare continuă, medicină pro-activă, accesul la justiție și asistența juridică garantată de stat”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: