În plină criză a migranților, Lukaşenko felicită Polonia de Ziua Independenței
Full Article 3 minutes read

În plină criză a migranților, Lukaşenko felicită Polonia de Ziua Independenței

În plină criză a migranţilor la frontiera polono-belarusă, pe care Varşovia şi Uniunea Europeană o consideră „un război hibrid” al Minskului pentru a destabiliza blocul comunitar, preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a felicitat joi pe polonezi de Ziua Independenţei, transmite digi24 cu referire la EFE.

„Sunt sigur că în circumstanţele actuale, în pofida situaţiei politice, a durelor provocări şi ameninţări, prin intermediul deschiderii şi dialogului raţional, a unei viziuni imparţiale a trecutului şi prezentului, popoarele celor două ţări pot implementa în comun idei pragmatice unificatoare”, a transmis Lukaşenko într-un mesaj distribuit de serviciul său de presă.

Lukaşenko s-a declarat „convins că principiile neamestecului în afacerile interne, proiectele de investiţii semnificative, activitatea comună pe scena internaţională în beneficiul stabilităţii şi securităţii vor servi pentru consolidarea reală a independenţei şi suveranităţii ţărilor noastre şi se vor transforma într-o bază solidă pentru menţinerea păcii şi cooperării constructive”.

Mesajul lui Lukaşenko intervine după izbucnirea, luni, a celei mai recente crize politice între Belarus şi UE, cu Varşovia în frunte, din cauza sosirii a mii de migranţi, în marea lor majoritate kurzi proveniţi din Siria şi Irak, la graniţa cu Polonia, însoţiţi de efective ale forţelor de securitate belaruse, notează Agerpres.

Din primăvară, s-au înmulţit tentativele de intrare ilegală din Belarus în Letonia, Lituania şi Polonia, iar UE consideră că această situaţie este rezultatul unui plan al lui Lukaşenko de a destabiliza Europa, ca răspuns la sancţiunile occidentale aplicate Minskului după alegerile din 2020, pe care Occidentul le consideră fraudate, şi aterizarea forţată a unui zbor comercial soldat cu arestarea unui disident din Belarus.

Pe de altă parte, Lukaşenko a ordonat joi Ministerului Apărării şi KGB-ului (serviciul de securitate din Belarus) să garanteze securitatea la frontiera cu Polonia.

„Trupele de la frontieră ale Ministerului Apărării și ale KGB-ului trebuie să garanteze controlul asupra mişcărilor de trupe ale NATO şi ale Poloniei”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, la o reuniune cu membrii Consiliului de Miniştri, potrivit agenţiei oficiale BELTA.

Totodată, Lukaşenko a ameninţat cu contramăsuri împotriva oricăror noi sancţiuni ale UE, inclusiv cu oprirea tranzitului de gaz natural şi mărfuri care trec prin Belarus.

„Încălzim Europa, iar ei continuă să ne ameninţe că vor închide graniţa. Ce-ar fi dacă am opri noi gazul natural acolo? Prin urmare, recomand conducerii poloneze, lituanienilor şi altor oameni fără cap să gândească înainte de a deschide gura”, a declarat Lukaşenko, potrivit Reuters.

La rândul său, ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a declarat joi că Uniunea Europeană refuză să discute despre criza de la frontieră. Într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti, Makei a afirmat că UE a oprit în 2020 finanţarea sa către Minsk pentru consolidarea infrastructurii la frontieră şi construirea de spaţii de primire pentru migranţi. În replică, Minskul a încetat să mai respecte un acord cu Bruxelles-ul pentru reprimirea în Belarus a migranţilor intraţi ilegal în UE de pe teritoriul țării aflate în Europa de Est, care se învecinează cu Federația Rusă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: