În Republica Moldova sunt 937 de persoane care suferă de boli rare
Full Article 2 minutes read

În Republica Moldova sunt 937 de persoane care suferă de boli rare

În Republica Moldova sunt 937 de persoane care suferă de 11 boli rare, precum artrită idiopatică juvenilă, hemofilie, hipertensiune pulmonară, diabet insipid. Datele au fost făcute publice pe 28 februarie de către Ministerul Sănătății, cu ocazia Zilei internaționale a bolilor rare. Instituția urmează să elaboreze un registru electronic națională, prin care bolile rare să fie monitorizate mai atent.

Pentru anul 2023, au fost alocate 36,7 milioane de lei, pentru ca 937 de persoane cu 11 boli rare, precum artrită idiopatică juvenilă, hemofilie, hipertensiune pulmonară, diabet insipid, să beneficieze de cele necesare.

Acordarea tratamentului gratuit persoanelor cu boli rare este la fel de importantă ca și diagnosticarea lor.

Bolile rare sunt diagnosticate în Republica Moldova de medicii din cadrul Centrului Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală al Institutului Mamei și Copilului (IMC), dar și din alte instituții medicale, precum Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, etc.

Ministerul Sănătății este în proces de elaborare a primului Program național privind controlul bolilor rare, care vine să sporească accesul persoanelor cu boli rare la servicii de diagnostic, tratament, dar și la îngrijire medicală calitativă. Se propune inclusiv elaborarea unui registru electronic național al bolilor rare pentru monitorizarea mai eficientă a cazurilor.

Potrivit datelor IMC, în Republica Moldova sunt oficial o mie de persoane cu boli rare.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: